OVIH SEDAM FAZA TUGE PROLAZE SVI SLOMLJENOG SRCA: Bolni oporavak posle RASKIDA može da POTRAJE
Devojka tuguje zbog raskida, Foto: Profimedia

tuga je neizbežna

OVIH SEDAM FAZA TUGE PROLAZE SVI SLOMLJENOG SRCA: Bolni oporavak posle RASKIDA može da POTRAJE

Opravak neće biti lak, ni brz, ali kroz većinu ovih faza morate da prođete

Objavljeno:

Posle raskida, dok se u vama sudaraju različita osećanja, teško je suočiti se sa istinom.

A onda dolazi neizbežna tuga.

Budući da je svaka ljubavna priča posebna, ni oporavak posle raskida nije isti za sve.

Ipak, psiholozi izdvajaju 7 uobičajenih faza tugovanja – neke ćete možda preskočiti, ili će u vašem slučaju imati produženo vreme trajanja…

1. Potraga za odgovorima

Prva faza je prožeta pokušajima da se shvati šta se i zašto dogodilo – da se pronađu odgovori. To može da bude naročito bitno ako raskid niste očekivali ili ako nije bio obostran pa se osećate odbačeno.

Tokom ovog razdoblja uobičajeno je da se osvrnete unazad i proučite svoje postupke – razmislite o spoljašnjim faktorima koji su mogli da doprinesu raskidu ili da se okrenete čitanju informativnih materijala kako biste objasnili ponašanje svog partnera.

Možda se pitate: Gde sam pogrešio/pogrešila? Da li sam tražila/tražio previše? Šta je dovelo do prelomne tačke? Primamljivo je glumiti detektiva, ali u jednom trenutku treba da stanete i nastavite dalje.

Plakanje, Žena plače, Tužna žena, Tuga, Depresija, Raskid, Razvod, Slomljeno srce
foto: Profimedia

2. Poricanje

Tokom faze poricanja, mogli biste da razmišljate o pomirenju, ili da pokušate da nađete razloge zašto vaš partner više ne može da bude s vama.

Razlozi mogu ovako da izgledaju: On jednostavno nije spreman za vezu. Vratće se kad vidi koliko mu nedostajem. Samo mu treba vremena da shvati stvari. Faza poricanja vrti se oko izbegavanja – mehanizma suočavanja kojim se odupirete procesu prihvatanja konačnosti odnosa.

3. Pregovaranje

U ovoj fazi smišljate načine kako da popravite vezu, pa čak i kako da prebacite krivicu za raskid na sebe. Bilo je nerazumno da tražim “to nešto’ od partnera. Nisam smeo/smela da nešto radim za šta sam znao/znala da se njoj/njemu ne sviđa. Ispravićete ono što smatrate pogrešnim – učinićete sve da vam se partner vrati. Možete čak i da tražite da budete prijatelji ili da impulsivno preuzmete obaveze koje ne možete da ispunite.

Tokom ove faze uobičajeno je da osetite iznenadnu jasnoću – iako je to često lažan osećaj jasnoće s obzirom na emocije povezane s tugom – i da se obratite svom partneru i izvinite se zbog svojih grešaka…

4. Nazadovanje

Nazadovanje koje uključuje emocionalnu i/ili fizičku intimnost s vašim partnerom događa se kada vi i vaš partner razgovarate telefonom i/ili se nađete nakon raskida. Možda im napišete pismo ili pošaljete pijanu poruku s molbom za razgovor.

Ova faza je pokušaj ublažavanja bola zbog prekinute veze. Međutim, olakšanje je često privremeno.

Nakon što vidite svog partnera, možda će vam nedostajati još više nego pre. Vraćanje na staro može da izazove osećaj zbunjenosti, žaljenja, povređenosti i tuge, i može da dovede do sledeće faze oporavka – ljutnje.

Telefon, Bes, Ljutnja, Razgovor telefonom, Poziv
foto: Profimedia

5. Ljutnja

Ljutnja može da bude otvorena poput podizanja stisnute šake i vikanja u besu, ili može da bude jednostavna kao ubrzani otkucaji srca.

Ova faza često uključuje obradu štetnih postupaka vašeg partnera. Možda ćete se ljutiti što je vaš bivši partner raskinuo s vama “iz vedra neba” ili što vas je na neki način prevario.

Možda je ljutnja ukorenjena u kombinaciji ponašanja koja su dovela do raskida. Ljutnja nakon raskida takođe može da bude ukorenjena u mnogim drugim osećanjima, uključujući žaljenje i ljubomoru.

6. Tuga

Jednom kad se ljutnja smiri, možda će vas savladati nostalgija, tuga i praznina. Sve ove emocije nisu samo normalne, već i zdrave. Uostalom, izgubili ste nekog ko vam je bio važan.

Tokom ove faze mogli biste da počnete da obrađujete tugu zbog oproštaja od voljene osobe. Tuga može da bude iscrpljujuća, i često izaziva osećaj beznađa.

Iako prijatelji i familija mogu da vas podrže tokom ovog vremena, razmislite o poseti stručnjaku za mentalno zdravlje za dodatnu pomoć.

7. Prihvatanje

Prihvatanje je svetlo na kraju tunela – poslednja faza nakon raskida. Nakon što je prošlo neko vreme od kraja veze, možete da se pomiritw s činjenicom da vaš partner više nije vaš.

Možda ćete i dalje osećati tugu i ljutnju, ali emocije vas više ne sputavaju kao pre. Tokom tog vremena, mogli biste da razmislite o ponovnim izlascima na dejtove ili učestvovanju u aktivnostima i hobijima koje ste u početku izbegavali.

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.