EVO DA LI JE OPASNO AKO VAM IZ POLNOG ORGANA CURI TEČNOST: To znači samo JEDNO!
Foto: Profimedia

zdravlje

EVO DA LI JE OPASNO AKO VAM IZ POLNOG ORGANA CURI TEČNOST: To znači samo JEDNO!

Stručnjaci upozoravaju da ako se primete gorenavedene promene u iscetku, a da nije povezano sa intimnim odnosima, to može da ukazuje na neko ozbiljno stanje

Objavljeno:

Koja vrsta iscetka u polnom organu ukazuje na bolest?

Muškarci, ako ste primetili da vam iz polnog organa curi neka tečnost čudnog mirisa, potražite pomoć lekara!

Šta je iscedak iz penisa i na šta upozorava? Kako starimo, naše telo prolazi kroz brojne promene, što ne zaobilazi polne organe. Pa tako se kod muškaraca može javiti iscedak koji i te kako ima veze sa ovim promenama. Najčešće je ova pojava sasvim normalna, ali ako ta tečnost ima izmenjen miris, boju, učestalost i koenzistenciju, to bi moglo da ukazuje na ozbiljniji zdravstveni problem.

Pod iscetkom iz muškog polnog organa podrazumevamo svaku supstancu koja iz njega izlazi, a nije urin ni semena tečnost. Ova tečnost obično izlazi iz uretre, koja prolazi kroz penis. Iscedak može da bude beo i gust ili bistar i vodenkast. Ukoliko se javi tokom seksa ili u erekciji, to je sasvim normalno.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ako se primete gorenavedene promene u iscetku, a da nije povezano sa intimnim odnosima, to može da ukazuje na neko ozbiljno stanje. Promene u količini, boji, mirisu, učestalosti ili konzistenciji mogu da ukažu na osnovnu infekciju ili seksualno prenosivu bolest.

"Količina iscetka varira od osobe do osobe", kažu iz Klinike za seksualno zdravlje "Clarewell".

1 / 4 Foto: Profimedia

Kad je reč o polno prenosivoj bolesti, vreme koliko muškarac može da muči muku sa ovom pojavom je u proseku nekoliko dana do nedelja nakon infekcije. Ali, ako se tečnost više ne "luči", to ne znači da je bolest nestala. Zato je važno reagovati odmah kada se jave prvi simptomi, kako bi lekar utvrdio pravi uzrok i shodno tome dao terapiju. Ako se ne leči, komplikacije su i te kako opasne.

"Ako postoji stalna upala u uretri, posebno u slučaju gonoreje, rizik od pojave ožiljaka u urinarlnom kanalu se uvećava", upozoravaju stručnjaci i apeluju na sve koji su primetili da da im iz polonog organa izlazi neobična tečnost, a posebno ako su imali rizičan seksualni kontakt, da se jave lekaru.

"Ako ste primetili neobičan iscedak iz penisa i nedavno ste imali bilo kakvu vrstu seksualnog kontakta, važno je isključiti polno prenosive bolesti kao potencijalni uzrok", ističu stručnjaci. Na sreću, to je lako saznati i zahteva jednostavne analize urina i krvi.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.