TITO GA JE ODLIKOVAO, A ON GA JE MRZEO DO SOPSTVENE SMRTI: Nije se mirio sa tim, SAD JE OTKRIVENO
Josip Broz Tiro, Foto: Profimedia

jeste li znali?

TITO GA JE ODLIKOVAO, A ON GA JE MRZEO DO SOPSTVENE SMRTI: Nije se mirio sa tim, SAD JE OTKRIVENO

Sterling Hejden - moreplovac, ribar, vatrogasac, pisac, silom glumac i ratni veteran, koga je Tito odlikovao ordenom za hrabrost 1945. zbog zasluga u borbi protiv Nemaca i ustaša

Objavljeno: 15:54h

Tokom Drugog svetskog rata Sterling Hejden se borio sa partizanima po planinama bivše Jugoslavije, opremao ih oružjem, morskim i vazdušnim putem, raspalio je Majkla Korleonea po vilici tako da se ovaj nije oporavio ni do svadbe koja je usledila znatno kasnije, a 1980. je propustio honorar od 250.000 dolara samo da bi došao Brozu na sahranu, u Beogradu.

Imao je dogovor sa časopisom Roling stoun da napravi i reportažu, međutim iz nekog razloga nikada je nije napisao.

Velika filmska zvezda i interesantna osoba, Sterling Hejden bio je moreplovac, ribar, vatrogasac, pisac, silom glumac i ratni veteran. Za zasluge u borbi protiv Nemaca i ustaša Tito ga je odlikovao ordenom za hrabrost 1945. godine, a on sam je kroz vojevanje sa partizanima zavoleo komunizam, mada ga se u kasnijim decenijama odrekao.

Nakon povratka u Holivud bio je deo "crvene" ekipe, ali je Džozefu Makartiju cinkario istomišljenike, zbog čega se kajao do kraja života.

Na osnovu ovih činjenica, kao i one da je glumu mrzeo iz petnih žila, a bavio se njome, moglo bi se reći da se radi o tužnom čoveku i sudbini, međutim to je čovek koji je obišao doslovno svaki ugao sveta, živeo na raznim lokacijama na sedam kontinenata.

Novac zarađen od posla trošio je isključivo na brodove i jahte (i na tri žene, šestoro dece), decenije proveo družeći se sa flašom, upadao u razne avanture čim bi napustio mrski Holivud, gde je dolazio samo da snimi film, podigne keš, sa željom da što pre ode svaki put.

Ni značajna uloga kapetana Meklaskija u Kumu nije merilo Hejdenovog doprinosa filmu pošto je stvarno malo glumaca sa impresivnijom zbirkom naslova i značajnih uloga, mahom glavnih.

Svojim stoičkim stavom, grubim glasom i ozbiljnim izrazom lica izgradio je sebi ime pre svega u eri "noar" filma i upisao se kao nosilac klasika Džungla na asfaltu (Hjuston), Uzaludna pljačka (Kjubrik), Talas kriminala (Andre de Tot), Iznenada, kao i Rejov vestern "Johnny Gitara" sa Džoun Kraford.

Kasnije je odigrao još mnogo likova, među kojima se ističe general Džek D. Riper iz "Doctor Strangelove", dok se iz sedamdesetih, pored Kuma, mogu izdvojiti i slikovita uloga u Privatnom detektivu, kao i u filmu Bernarda Bertolučija "Dvadeseti vek".

U poznim godinama pustio je veliku bradu, nosio trake oko glave, šarenu odeću, nešto nezamislivo ako se setimo njegovog standardnog izgleda iz najboljih filmskih dana, ali sve je to deo "skitničkog" karaktera koji je u Sterlingu Hajdenu oduvek stanovao i kojem se prepustio kada je smislio taktiku finansiranja željenog života glumom.

Rođen je 1916. u Nju Džersiju, preminuo od raka prostate 1986. u Kaliforniji, a bio je svakako jedan jedini - Sterling Hejden.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.