ON JE JEDINI JUGOSLOVEN KOJI JE "UKRAO" 2 OSKARA: Imao je SVOJ BROJ U LOGORU SMRTI, PROŠAO KROZ ONO NAJGORE
Branko Lustig, Foto: YouTube Printscreen

neverovatna priča

ON JE JEDINI JUGOSLOVEN KOJI JE "UKRAO" 2 OSKARA: Imao je SVOJ BROJ U LOGORU SMRTI, PROŠAO KROZ ONO NAJGORE

Branko Lustig preminuo je 14. novembra 2019. godine u Zagrebu u 87. godini

Objavljeno:

Branko Lustig bio je istaknuti filmski producent i jedini čovek s naših prostora koji je osvojio dva priznanja Akademije filmskih umetnosti.

U filmskoj industriji proveo je više od 50 godina, a rad je počeo filmovima “Ne okreći se sine” i “Kozara”. Zahvaljujući saradnji na brojnim međunarodnim koprodukcijama otišao je u Los Anđeles, gde je osamdesetih godina upoznao Stivena Spilberga. S njim je radio na filmu “Šindlerova lista”, a kasnije je učestovao i u veoma uspešnim filmovima “Mirotvorac”, “Gladijator”, “Hanibal”, “Pad crnog jastreba”, “Nebesko kraljevstvo”, “Američki gangster” i mnogim drugim.

Oskarom je nagrađen za “Gladijatora” i “Šindlerovu listu”.

Pre desetak godina vratio se u Hrvatsku, gde je bio predsednik Festivala tolerancije — Festivala jevrejskog filma.

Lustig je rođen u Osijeku 1932. godine, a zbog jevrejskog porekla tokom Drugog svetskog rata bio je zatvorenik u koncentracionim logorima Aušvic i Bergen-Belsen. Većinu članova porodice izgubio je u ratu, a pre nekoliko godina Njujork tajms objavio je kratak film Branko: Povratak u Aušvic, gde je govorio o tome kako nije proslavio tradicionalnu bar micvu jer je neposredno pred 13. rođendan bio tek oslobođen dečak.

1 / 3 Foto: Profimedia

— Moj broj je 83317. Ja sam preživeo holokaust — reči su kojim je Lustig počeo svoj govor na dodeli Oskara 1993. godine, kada je Akademija nagradila film Šindlerova lista.

Branko Lustig preminuo je 14. novembra 2019. godine u Zagrebu u 87. godini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.