SRBI SU OBOŽAVALI HER ŽIKU PAVLOVIĆA, A OVA TRAGEDIJA JE ZAPEČATILA NJEGOV ŽIVOT
Dragomir Gidra Bojanić, Foto: Printscreen/Youtube

MALO KO JE ZNAO

SRBI SU OBOŽAVALI HER ŽIKU PAVLOVIĆA, A OVA TRAGEDIJA JE ZAPEČATILA NJEGOV ŽIVOT

Rođen je u Kragujevcu, majka mu je bila profesorka u Ženskoj gimnaziji, dok mu je otac bio oficir Kraljeve garde

Objavljeno:

Dragomir Gidra Bojanić, bio je jedan od naših najomiljenijih glumac, svi smo ga obožavali u ulogama Žike Pavlovića u kultnom filmu "Žikina dinastija" i "Hajde da se volimo", u kojima je zasmejavao čitav Balkan.

Ipak, malo ko zna, da je njegov život bio veoma težak. Rođen je u Kragujevcu, majka mu je bila profesorka u Ženskoj gimnaziji, dok mu je otac bio oficir Kraljeve garde.

- Gidra se sećao noći u kojoj su mu odveli oca. Retko je pričao o tome, ali to je bila ključna epizoda koja će potpuno promeniti život i posle koje će ostati siroče. Majka mu je umrla od tuberkuloze, a otac je uhapšen posle Drugog svetskog rata. Gidra je nosio sendviče stražaru da bi ih ovaj odneo njegovom ocu. Kada se trećeg dana stražar pojavio u dedinom šinjelu, Gidra je shvatio da su mu ubili oca. I on je tada ostao na ulici. Neki deda je pokupio njega i još nekoliko dečaka sa ulice i odveo ih da rade u fabrici konzervi - rekla je za "Nedeljnik" Gidrina ćerka Jelena Bojanić, opisujući detinjstvo svog oca.

Onda kreće filmska priča buduće zvezde filma. On ulazi u dramsku sekciju, pa u amatersko pozorište i na kraju u Kragujevačko pozorište. Posle tri godine, glumci Kragujevačkog pozorišta su skupili pare, kupili mu odelo i kartu za Beograd da ode da polaže prijemni na Akademiji.

Kada se završio prijemni, upitao ga je Raša Pavlović: "Imaš li ti gde da spavaš u Beogradu?". Gidra mu je odgovorio da ima, a zapravo nije imao nikakav smeštaj osim onog na železničkoj stanici. To je znao i Plaović koji je već rekao čistačicama na Akademiji da raspreme jednu sobu s metlama i kantama. Ostalo je istorija.

Gidra je, podsetimo, bio u braku sa koleginicom Ljiljanom Kontić. Obeležio je, pored gorepomenutih ostvarenja, filmove "Inspektor", "Crvena zemlja", "Halo taksi" i mnoge druge. Umro je u novembru 1993. godine u Beogradu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.