PREMINUO JE, TRAGEDIJA
Ivan Dziuba, Foto: Prinstcreen/Xoutube

TUGA

PREMINUO JE, TRAGEDIJA

Za sada nije poznato kada i gde će biti ispraćaj

Objavljeno: 11:23h

Poznati književni kritičar, disident, heroj Ukrajine Ivan Dziubapreminuo je juče u 90. godini života, javlja Radio Sloboda pozivajući se na političku i javnu osobu Mykola Zhulynsky.

"Jutros je jedinstveni čovek Ivan Dziuba u snu napustio ovozemaljski svet. Imao je 90 godina. Samo njegovo ime već govori puno. Mnogo - jer je jedan od vođa nacionalnog, duhovnog preporoda druge polovine 20. i ranog 21. veka. Pre svega, Ivan Dziuba je intelektualni vođa i glasnogovornik ukrajinskih "šezdesetera". I danas se ne mogu ne setiti reči Line Kostenko koja je rekla da je Ivan Dziuba čovek koji je oduvek imao hrabrosti reći istinu", rekao je Zhulynsky.

Prema Zhulynskom, Ivan Dziuba je poslednjih godina imao zdravstvenih problema, ali je ipak nastavio raditi i pratiti književni proces i društveno-politički život.

Za sada nije poznato kada i gde će biti ispraćaj.

Ivan Dziuba rođen je 26. jula1931. u selu Mykolaivka, okrug Volnovakha, Donjecka regija. Disident iz sovetskog doba, heroj Ukrajine, akademik Nacionalne akademije umetnosti Ukrajine, nekada je bio ministar kulture i predsednik ukrajinskog odbora za nacionalnu nagradu Taras Ševčenko. Godine 1973. osuđen je na pet godina zatvora i pet godina progonstva zbog poznatog dela "Internacionalizam ili rusifikacija", ali je "pomilovan".

Autor desetaka publikacija, knjiga, uključujući o Tarasu Ševčenku, istraživanja o kulturi i politici. Među najnovijim radovima je knjiga "Crni romantičar: Serhiy Zhadan". Jedan od osnivača "Narodnog pokreta Ukrajine" i član inicijativne grupe "Prvi decembar".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.