TERALI JE DA IZBACI IZ UPOTREBE REČ "F**K", ONA ZADALA BRUTALAN UDARAC: Evo šta im je uradila
Džoen Heris, Foto: Profimedia

cenzura

TERALI JE DA IZBACI IZ UPOTREBE REČ "F**K", ONA ZADALA BRUTALAN UDARAC: Evo šta im je uradila

Da mi je urednik ukazao na neku nepoznatu grešku u tekstu ili nešto što bi moglo biti štetno, poslušala bih ga, možda bih čak unela i izmene

Objavljeno: 16:51h

Britanska književnica Džoen Heris otkrila je da je odbila novu saradnju s američkim izdavačem koji je od nje tražio da iz knjige izbaci upotrebu reči "fuck", piše "Njujork tajms".

Autorka brojnih bestselera, uključujući najčuveniji od njih, "Čokolada", čija je ekranizacija svojevremeno i nominovana za nagradu Oskar, navela je i razloge iza svoje odluke da odbije ugovor za posebno izdanje svoje nove knjige "The Narrow Door".

"Danas sam odbila ugovor u Sjedinjenim Američkim Državama jer su hteli da iz moje knjige izbace reč 'fuck'. Odbila sam to da učinim iz dva razloga. Prvi je taj da ne koristim reči slučajno. One su važne. A drugo, ne verujem da moja upotreba reči 'fuck' ikome šteti", navela je Haris na svom Tviter profilu i dodala:

"Razmislila sam i odluka je na meni. Tako funkcioniše izdavaštvo, a ja sam zadovoljna svojom odlukom. U ovom kontekstu radilo se o karakterizaciji i da se reč izbaci, ista bi zvučala slabo".

Džoen Heris
foto: Printscreen/Twitter/Joanne Harris

"Da mi je urednik ukazao na neku nepoznatu grešku u tekstu ili nešto što bi moglo biti štetno, poslušala bih ga, možda bih čak unela i izmene. To što branim reči koje sam želela da upotrebim, ne znači da bih odbila da promenim one koje nisu bile moja prava namera", poručila je Haris koju sporna molba, kaže, nije uvredila: "Razumem ih, ali to nisam ja. Ja sam donela svoju odluku. Oni su doneli svoju. Ne osećam se ni malo 'otkazano'".

Pokušaj cenzure knjige Džoane Haris nažalost ne iznenađuje. Razni kreativni sadržaji naišli su na slične izazove.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ TEDx Talks

Na području književnosti odjeknuo je slučaj zabrane Pulicerom nagrađene knjige "Maus" Arta Špigelmana, nakon čega je ta knjiga o Holokaustu dospela na listu bestselera, piše "Gardijan".

Heris je odlučila da svoju odluku javno obznani zbog rasprave na društvenim mrežama o tzv. "sensitivity čitaocima", ljudima čiji je posao da pronađu potencijalno uvredljiv sadržaj, pristranost i stereotipe u tekstu.

Diskusiju o navedenoj temi podstakao je Džon Bojn, autor "Dječaka u prugastoj pidžami", tragične priče o Holokaustu koja je zaživela i na filmu, prenosi "Gardijan".

(Espreso/Vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.