ESPRESO NA PREMIJERI FILMA ''ŠEVA'': Ohrabrimo žrtve da iznesu svoju ISTINU, na nama je da ih PODRŽIMO! (FOTO)
Film ''Ševa'', Foto: Ustupljene fotografije

kultura

ESPRESO NA PREMIJERI FILMA ''ŠEVA'': Ohrabrimo žrtve da iznesu svoju ISTINU, na nama je da ih PODRŽIMO! (FOTO)

Tema filma je psihičko zlostavljanje, manipulacija i silovanje mladih devojaka.

Objavljeno:

U petak, 18.02.2022. u Kombank Dvorani Doma Sindikata, održana je premijera dugo očekivanog filma ''Ševa'', diplomskog rada mlade rediteljke Katarine Krstić.

Tema filma je psihičko zlostavljanje, manipulacija i silovanje mladih devojaka.

Ova psihološka drama je edukativnog karaktera i govori o prevazilaženju traume koja je nastala seksualnim zlostavljanjem.

Film ''Ševa''
foto: Privatna arhiva

Glavna junjakinja filma, Iva ( glumica Snežana Džogović ) je devojka koja dolazi iz Kosjerića na prijemni ispit u Beograd. U Beogradu je dočekuje Vuk Đorđević ( glumac Darko Ivić ) koji želi da joj bliže dočara ''beogradski šarm''.

Film ''Ševa''
foto: Privatna arhiva

Vuk je, zapravo, manipulator iz prikrajka koji je iskoristio njenu slabost i nesnalažljivost u novoj sredini kako bi je emotivno ucenjivao i na kraju, silovao.

Film ''Ševa''
foto: Privatna arhiva

Rediteljka filma osvrnula se na samu zamisao...

''Mladi bi trebalo da pogledaju ovaj film kako bi naučili da prepoznaju i saslušaju žrtvu, da na neki način ohrabrimo žrtve da iznesu svoju istinu'', poručila je ona.

Potrebno je naglasiti i da je sama projekcija humanitarnog karaktera. Karte su bile besplatne, ali su posetioci imali prilike da novčano doprinesu koliko je ko u mogućnosti. Kutija za donaciju je postavljena u holu Kombank Dvorane i sav donirani novac namenjen je Sigurnoj kući u Vlasotincu.

Publika je u kratkom vremenskom periodu popunila većinu sedišta u Kombank Dvorani, a sudeći po njihovim reakcijama na kraju filma, od ove devojke i ovih mladih ljudi sutra se mogu očekivati samo veliki projekti, s obzirom da su filmom ''Ševa'' osvojili srca publike.

Film ''Ševa''
foto: Privatna arhiva

Po završetku projekcije, cela ekipa filma pristupila je sceni i poklonila se oduševljenoj publici, dok je aplauz u njihovu čast trajao puna 2 minuta.

Film ''Ševa''
foto: Privatna arhiva

Nakon filma, održana je tribina na kojoj se prodiskutovalo o samoj temi silovanja , ali i manipulacije mladim ljudima današnjice. O tome koje se posledice osećaju na današnje generacije koje su nam ostavile naše čukunbake u amanet.

Film ''Ševa''
foto: Privatna arhiva

Uloga žena kroz istoriju doživljava turbulentne promene. Nekada se smatralo da žene nemaju pravo na glas, na svoje mišljenje i neretko su maltretirane od strane ukućana, a kasnije i muževa. Ugovoreni brakovi su doveli do toga da se sudbina srpskih žena zasniva na samo jednom načelu : ''Ćuti i trpi, žensko si''.

'' Temu seksualnog zlostavaljanja sam izabrala još pre nekoliko godina, dok je ta tema kod nas bila tabu. Tada sam rekla sebi da ću kada budem malo zrelija sigurno snimiti film na tu temu jer je to definitivno nešto što me pogađa i gde bih ja volela da dam doprinos svojim radom i delom. Kada je došao izbor teme za diplomski film, bila sam sigurna da želim da obradim tu remu u svom filmu. Moja želja i dešavanja koja su se desila u javnosti su se poklopila, a ja sam znala da sam na pravom putu i da je sada pravo vreme da se jedna ovakva priča ispriča. Mislim da smo dosta kao društvo ćutali, a na nama mladim umetnicima i novinarima je da to podržimo i da damo svoj doprinos kako bi se naše društvo osvestilo'', za Espreso govori naša sagovornica Katarina.

Iako je to vreme daleko iza nas, posledice se osećaju i dan danas.

U našem narodu i dalje postoje tabu teme , koje se tiču upravo stasanja jedne devojke u ženu , kao i odnos društva prema njoj.

Učesnici tribine bili su rediteljka filma, Katarina Krstić, psiholog Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra i Igor Jurić, otac tragično nastradale Tijane Jurić, petnaestogodišnje devojčice iz Subotice.

Podsetimo, Tijana je oteta i krvnički ubijena u noći između 25. i 26. jula 2014. godine.

Psiholog Tanja je govorila o tome kako žrtve dobijaju pogrešnu poruku, da treba da se ćuti o gnusnom činu do koga je došlo, kao i da postoje žene koje su 20, pa i 30 godina ćutale i gutale u sebi , pokušavajući da i u svojoj podsvesti potisnu taj događaj iz svog života.

Potrebno je da se o ovoj temi govori, a da pre svega između roditelja i dece postoji uzajamno poverenje, ali ne strahopoštovanje.

Takođe je poslala jednu bitnu poruku:

Žrtva nikada nije kriva. Nasilnik dobro zna šta radi.

Igor Jurić govorio je o tome kako prepoznati žrtvu koja ćuti.

Igor Jurić
foto: Privatna arhiva

''Žrtve vape za pomoć. Komentari na društvenim mrežama su vrlo često ponižavajući , uvredljivi i obeshrabrujući. U momentu kada mlada žena skupi snage da ogoli dušu i prizna, prvenstveno sebi, a i drugima, nailazi na jednu barijeru, na zid koji postavlja društvo. Gnusna pitanja poput : Šta je radila u to doba tako obučena ? samo utiču na to da se žrtva još više zatvori u sebe''.

Katarina je, sa druge strane, iz ugla mlađe populacije iznela mišljenje da se negde greši u samom odgajanju, jer su ženska deca od malih nogu učila da se o mnogim stvarima ćuti, '' jer je to sramota''.

Učesnici tribine su takođe naglasili i to da je nasilnik često neko iz najuže okoline.Pomoću igranja psihom se zbunjuju žrtve , poput rečenica: ''Tu sam da ti se nađem, ukoliko ti išta zatreba'', '' Na mene se uvek možeš osloniti''.

Uglavnom se biraju lako dostupne žrtve, šalju im se poruke poput '' To neka bude naša tajna, nemoj nikome da kažeš'', gde žrtve potiskuju ono što im se dogodilo.

Upitali smo našu sagovornicu , rediteljku Krstić, zašto je baš po ptici Ševi dala naziv filmu, a odgovor je bio sledeći:

Naziv filma ''Ševa'' je veoma simboličan i u sebi sadrži i igru reči. Ševa kao ptica u religiji tj. Hrišćanstvu simboliše vesnika radosti i sreće, predstavlja blagost, iskrenost, nevinost, upravo kao što je naša glavna junakinja. Sa druge strane, u našem jeziku postoje rogobatne reči koje u svom korenu sadrže reč ''ševa'', te kako naša junakinja doživljava traumu seksualnog zlostavljanja to je bila spona.

Završna reč pripala je Juriću, koji je mladim ljudima koji doživljavaju ove i slične traume, poručio da se ne snebivaju, već naprotiv....da samo razgovorom i razumevanjem od strane sagovornika, pa i društva, uostalom, mogu da prevaziđu traumu.

Igor Jurić
foto: Privatna arhiva

''Nadam se da će se o ovome govoriti i da se više neće ćutati. Tu je akcenat na podršci porodice, prijatelja, društva u globalu, medija i edukativnih filmova."

Živim za taj dan, za to vreme i Srbija zaslužuje da se niko više ne plaši zlostavljača'', za kraj obraćanja dodao je Jurić.

Katarina nam priprema i svoj debitantski dugometražni film. Trenutno su u fazi pisanja scenarija. Pripremaju nam nešto potpuno inovativno i drugačije, ali za sada nećemo otkrivati detalje.

Katarini želimo mnogo sreće u budućoj karijeri , a naša želja je da se društvo trgne iz sna i da udruženim snagama pomognemo svim žrtvama da prevaziđu ovakve traume, kao i da više ovakvih slučajeva ne bude.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.