GODIŠNJICA SMRTI DESANKE MAKSIMOVIĆ: Ostavila je neizbrisiv trag u književnosti, ali i VAŽNU PORUKU mladima! VIDEO
Desanka Maksimović, Foto: Printscreen

SRPSKA KNJIŽEVNICA

GODIŠNJICA SMRTI DESANKE MAKSIMOVIĆ: Ostavila je neizbrisiv trag u književnosti, ali i VAŽNU PORUKU mladima! VIDEO

U jednom od retkih televizijskih intervjua Desanka Maksimović imala je pravu poruku za decu, ali i za njihove starije, zapravo poruku koja nosi univerzalne vrednosti, a danas je aktuelnija više nego ikada pre

Objavljeno:

Desanka Maksimović umrla je na današnji dan 1993. godine. Svojom književnošću, i poezijom i prozom ostavila je neizbrisiv trag u srpskoj književnosti.

Njene pesme i prozna dela svi smo čitali kao mali i zamišljali taj prelepi sve umetnosti i svih dečijih nestašluka, ali i o ozbiljnim svedočanstvima vremena kakvo je delo "Krvava bajka".

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/SL

U jednom od retkih televizijskih intervjua Desanka Maksimović imala je pravu poruku za decu, ali i za njihove starije, zapravo poruku koja nosi univerzalne vrednosti, a danas je aktuelnija više nego ikada pre.

- Prvo bih molila one koji su se tek rodili i tek počeli da rastu da gledaju da budu zdravi. Poruka prva da se sačuva zdravlje. Druga bi poruka bila da se stekne što više znanja, da se ima radoznalosti za sav život oko sebe, i opipljiv i vidljiv i psihički. Da se sazna šta je bilo pre nas, dakle pre tog deteta, pa prema tome da se upravlja šta će posle biti. Pa bih poručila da naravno vole ceo svet, sve ljude, ali ponajviše da vole svoju domovinu, da se sećaju uvek ko je za tu domovinu umro, ko je sve izginuo i da ne možemo mi nju harčiti onako kako je nama volja, nego otprilike prema idejama onih koji su za nju umirali - rekla je tada čuvena Desanka Maksimović.

Čuvena srpska književnica uvek je isticala značaj obrazovanja i lepog ponašanja, kulture, ali i rodoljublja kojim čovek oplemenjuje sve oko sebe

- Rekoh li znanja mnogo da steknu, da čitaju puno. Svaka knjiga donosi jednu novu oblast znanja. Pa zaboga, ova jedna šetnja po ovoj porti i meni samoj koja sam petsto puta ovde bila donela je neka znanja, a kamoli detetu. Sve čega se dotaknemo i što pogledamo, donosi nam znanja, ali ja samo mlade ljude opominjem. Ja sam se starala da tako radim, ne znam jesam li uspela, drugi će o tome kazati - reči su Desanke Maksimović koje su, možda, danas aktuelnije više nego ikada pre.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.