ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Ne bi bilo dobro da me pronađeš- "KRATKO PISMO ZA DUGI RASTANAK" (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia / Privatna arhiva

NEĆETE OSTATI RAVNODUŠNI

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Ne bi bilo dobro da me pronađeš- "KRATKO PISMO ZA DUGI RASTANAK" (FOTO)

Dobitnik je brojnih nagrada, neke od njih su: "Bihnerova", "Kafkina", "Tomas Man", a Nobelova nagrada za književnost dodeljena mu je 2019. godine "zbog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja

Objavljeno: 10:43h

Espreso preporuka za jak početak radne nedelje je knjiga Petera Handkea "Kratko pismo za dugi rastanak".

Peter Handke rođen je 1942. godine u Grifenu u Austriji. Jedan je od najznačajnijih pisaca nemačke i savremene svetske književnosti. Napisao je oko stotinak knjiga, romana, pripovesti, drama, poezije, eseja i filmskih scenarija; autor više filmova i koautor i saradnik u mnogim filmovima Vima Vendersma; likovni ilustrator svojih tekstova. Dobitnik je brojnih nagrada, neke od njih su: "Bihnerova", "Kafkina", "Tomas Man", a Nobelova nagrada za književnost dodeljena mu je 2019. godine "zbog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja".

Peter handke
foto: Printscreen

"Kratko pismo za dugi rastanak" je jedan od najzabavnijih Handkeovih dela, najbliži je širokoj publici, ali prati i duh vremena.

Ovo je priča o mladom Austrijancu izgubljenom u Americi. Istovremeno traga i beži od svoje žene Judite. Podseća na začarani ljubavni lavirint u kome se neprestano gube da bi se ponovo sreli.

Pismo je bilo kratko, glasilo je: „U Njujorku sam. Ujedno te molim da me ne tražiš, ne bi bilo dobro da me pronađeš.“

Peter Handke
foto: Espreso.rs

Handke je uspeo da učini da čitalac do samog kraja ostane u neizvesnosti.

"Pomisao da negde drugde ima nečeg drugog i da ne mogu smesta da budem tamo, opet me, kao i kad sam bio dete, dovodi do ludila".

U nekim momentima učiniće vam se da čitate putopis, zbog realnih prikaza života u Americi i istančanih pejzaža, a u sledećim da je pred vama avangardna kratka fikcija

I dok će nam se u nekim momentima činiti da čitamo putopis, u drugim ćemo imati doživljaj da je pred nama avangardna kratka fikcija. Jedno je sigurno, nećete ostati ravnodušni!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.