ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE! Fanovi čuvene serije "GOMORA", imaju čemu da se RADUJU, Saviano prozvao ŠEFOVE MAFIJE
Roberto Saviano, Foto: Profimedia

ne propustite!

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE! Fanovi čuvene serije "GOMORA", imaju čemu da se RADUJU, Saviano prozvao ŠEFOVE MAFIJE

Dokumentarni roman-prvenac o uticaju kriminala na ceo svet!

Objavljeno: 11:45h

Roberto Saviano (Napulj, 22 septembar, 1979) je italijanski novinar, autor i borac za ljudska prava. Autor je bestselera Gomorra i NulaNulaNula. Autor je serije “Gomora”.

1 / 5 Foto: Profimedia

U svojoj knjizi Gomorra (2006.) upotrebio je istraživačku i književnu formu kako bi ispričao ekonomsku stvarnost i određena obeležja carstva. Godine 2006. na priredbi za pravednost Saviano se popeo na pozornicu i rekao poznate reči: "Iovine, Schiavone, Zagaria ne vredite ništa"! Na glavnom trgu u mestu Casal di Principe mladi je pisac prozvao šefove organizovanog kriminala u Kampaniji.

Nakon Gomorre objavljuje niz zbirki eseja i članaka te nekoliko romana: Lepota i pakao. Zapisi 2004.-2009. (2009.), Reč protiv Camorre (2010.), Pođi sa mnom (2011.) (delo je nastalo po istoimenoj te iznimno uspešnoj italijanskoj tv-emisiji), istraživački roman Nula Nula Nula (2013.) i roman o odrastanju La paranza dei bambini (2016.).

Za svoje autorsko delovanje i društvenu angažovanost dodeljene su mu mnoge nagrade, a poznati nobelovci Orhan Pamuk, Dario Fo, Rita Levi Montalcini, Günter Grass, Desmond Tutu i Mihail Gorbačov 2008. godine potpisali su članak u kojem podupiru Saviana u borbi protiv camorre. Saviano piše za poznate novinske časopise La Repubblica, L’Espresso, El Paìs, The New York Times, Die Zeit, Expressen i The Washington Post.

Od 2006. živi pod strogom policijskom zaštitom te i dalje piše usprkos camorrinim pretnjama. Dokumentarni roman-prvenac o uticaju kriminala na ceo svet!

U ovoj ubedljivoj i brižljivo dokumentovanoj knjizi Roberto Savijano je rekonstruisao beskrupulozne ekonomsko-finansijske i osvajačke mehanizme klanova Napulja i Kazerte, povezujući istovremeno i svojom pripovedačkom fantazijom poslovne mehanizme Kamore sa ratničkim fatalizmom japanskih samuraja srednjeg veka.

Tako je stvorena ova neobična i snažna knjiga, strastvena i brutalna kao Sodoma i Gomora, objektivna i vizionarska u isto vreme, knjiga koja je i istraživanje i književnost, prepuna realnog užasa i uznemirujuće draži, knjiga u čijem je svakom delu njen mladi autor, rođen i odrastao u zemlji najsurovije kamore – sistema – uvek prisutan u prvom licu. Tako su nastale ove stranice koje čitaoca hvataju za gušu i silovito ga uvlače u ponor stvarnosti, gde je, čini se, pristup nemoguć i najradikalnijoj mašti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.