Kada se spoje nauka i umetnost - gde prestaje stvarnost i počinje fikcija?
Nesvakidašnji spoj nauke i umetnosti, Foto: Vrt Ars Elektronika

kULTURA

Kada se spoje nauka i umetnost - gde prestaje stvarnost i počinje fikcija?

Spoj nauke i umetnosti kao prikaz savremene stvaralačke prakse je ono zbog čega se Evropska prestonica kulture udružila sa Ars Elektronikom, jednom od najprestižnijih institucija u sferi novih likovnih medija i savremenih umetničkih praksi.

Objavljeno:

Umetnost je duga, život je kratak, odnosno kako je Hipokrat govorio - Ars longa, vita brevis. I tu se „ars“ tumači kao umetnost, ali istovremeno i kao veština ili stručnost. Dakle, još tada je Hipokratu bilo jasno da su umetnost i nauka povezane, isprepletane, a opet slobodne da svaka od njih živi svoj život. Ali, gde su linije koje ih spajaju i/ili razdvajaju? Da li je to uopšte važno?

U Venovom dijagramu ove dve strane iste medalje - nauke i umetnosti – leži bogata vizuelna historija koja nam približava i objašnjava daleke krajeve poznatog univerzuma, a nekada zaviruje i šire od toga. Jer, i nauka i umetnost zapravo su samo produžene ruke naše radoznalosti – pretvaranje u fizičko stanje konstantnu ljudsku potrebu da razume i opiše svet oko nas. I kada se sagleda jasnije - motivi i ciljevi nauke i umetnosti su u osnovi isti. Uzmimo za primer Leonarda da Vinčija, pronalazača, naučnika i umetnika, koji je savršeno spajao tehničko znanje i kreativno izražavanje. Uostalom, i Ajnštajn je tvrdio da su svi naučnici zapravo umetnici. Spajanju nauke i umetnosti svedočimo svakodnevno – uostalom, sada se i muzika koristi u procesu lečenja; molekularna gastronomija primer je nauke i umetnosti na tanjiru; pa i NASA je još davne 1962. godine pokrenula svoj umetnički program.

Kultura, Novi Sad
foto: Vrt Ars Elektronika

A da li biste želeli da neki ovakav spoj nauke i umetnosti osetite i sami? Možete, i to vrlo lako, već tokom ovog vikenda u Novom Sadu u sklopu Kaleidoskopa kulture, jedinstvenog događaja u ovom delu Evrope, odnosno Art Electronica paviljona u Kreativnom distriktu.

Spoj nauke i umetnosti kao prikaz savremene stvaralačke prakse je ono zbog čega se Evropska prestonica kulture udružila sa Ars Elektronikom, jednom od najprestižnijih institucija u sferi novih likovnih medija i savremenih umetničkih praksi. U okviru otvaranja Kaleidoskopa kulture, od 2. do 5. septembra u Kreativnom distriktu (objekat 11) biće predstavljen Nacionali paviljon umetnosti novih medija. Istažite realnost i fikciju šetnjom kroz „Vrt” Ars Elektronike – projekat Akademije umetnosti u Novom Sadu koji predstavlja grad kao socio-kulturalnu refleksiju Novog Sada kao grada kulture. „Vrt” je deo postojećeg projekta Akademije umetnosti „Razlike”. „Vrt” usmerava i obeležava trenutak i vezu između slučajnog i smislenog, unutrašnjeg i spoljašnjeg, prostornog i iluzionističkog, demografskog, urbanog, ali i kritičkog aspekta sredine u kojoj živimo.

Kultura, Novi Sad
foto: Vrt Ars Elektronika

Ipak, Art Electronica samo je deo veoma bogatog programa četvorodnevnog otvaranja Kaleidoskopa kulture, gde nas očekuje više od 70 različitih aktivnosti, poput CGA Novi Sad konferencije, premijernog prikazivanja filma „Toma“, kao i nastupa Repetitora, Killo Killo banda, Zemlje gruva i DJ Vladimira Aćića i još mnogo toga drugog, a kompletan program otvaranja možete pogedati na ovom linku.

Ali sam kraj otvaranja je tek početak – Kaleidoskop kulture nastavlja se tokom narednih nedelja i traje sve do 8. oktobra, a svake sedmice obrađivaće se po jedna umetnost i to ovim redom – arhitektura, izvođačka umetnost, književnost, vizuelna umetnost i primenjena umetnost.

Kaleidoskop kulture je zapravo celogodišnji projekat kulture zajedništva, koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, da bi krajem leta predstavio prostore i programe širom grada, promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.

Bonus video:

04:20

Pronalazač iz Novog Sada patentirao sredstvo za sprečavanje širenja požara

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.