SERIJE KOJE SU OSVOJILE NAŠA SRCA! Nekad posebne kao Bolji život, a danas Kalkanski krugovi, šta im je zajedničko?
Bolji život, Foto: Printscreen youtube, RTS

SERIJE NEKAD I SAD

SERIJE KOJE SU OSVOJILE NAŠA SRCA! Nekad posebne kao Bolji život, a danas Kalkanski krugovi, šta im je zajedničko?

Serije koje su nas osvojile i prikovale za ekran

Objavljeno:

Serije koje su nam obeležile detinjstvo i stvorile bezbrižniji osećaj, toplinu koja nas podseti na neke porodične trenutke i vrednosti. Jedna od njih je i čuvena serija Bolji život koja se više puta emitovala ma RTS i koja iznova i iznova je aktuelna sa svim svojim porodičnim dilemama.

Režiju su potpisala tri rediteljaAleksandar Đorđević, Mihailo Vukobratović i Andrija Đukić, a tekst je napisao Siniša Pavić

Serija ima 82 epizode, kao i novogodišnji specijal. Premijerno je emitovana u periodu od 1987. do 1991, a posle je doživela brojne reprize. Zbog velike popularnosti serije napravljen je i film Bolji život.

Scenario je napisao Siniša Pavić. U prvom ciklusu (1987—1988) snimljeno je 47 epizoda, a na 22 ostale epizode Vukobratović i Andrija Đukić. Drugi ciklus počeo je istoimenim celovečernjim filmom snimljenim 1989, koji je, kao i svih 35 epizoda drugog ciklusa (snimanog 1990), režirao Mihailo Vukobratović.

U glavnoj ulozi je petočlana Beogradska porodica Popadić (muž, žena, dva sina i kćerka). Oni se sukobljavaju sa svakodnevnim problemima u društvu. U ulozi glavnog junaka, Dragiše Popadića, glave porodice Popadić, jeste Marko Nikolić. Njagovu suprugu Emiliju glumi Svetlana Bojković, starijeg sina Sašu Boris Кomnenić, mlađeg Bobu Dragan Bjelogrlić, a kćerku Violetu Lidija Vukićević.

Kalkanski krugovi jeste serija takođe emitovana na RTS sa malo drugačijom tematikom, ali porodičnom istorijom obavijenom tajnom koju od samog početka pokušava gledalac da razume.

Zašto je jedan Dol toliko posebno mesto? Šta je Zabran i kako je dobio ime i ko je baba Guba?

Pomalo deluje konfuzno ali Milan Karadžić reditelj serije uspeo je dočara svakim pojedinačnim detaljom iz šume u kojoj se nalazi Zabran, tu mističnost koja tera gledaoca da traži još

U ovoj seriji centralni likovi su Miona i Dejan koji iz grada dolaze kako bi otac sklonio svoju ćerku od lošeg društva u selu Dol. Ali ona prolanalazi novu družinu sa kojom otkriva tajne Zabrana i time priča uz pomoć Mione i Velibora priča dobija na težini.

U glavnim ulogama jesu : Vojin Ćetković, Žarko Laušević, Ivana Zečević, Nataša Ninkovič, Nina Janković, Vesna Čipčić i dr.

Zbog čega su ove dve serije dobile vid poređenja iako su priče skroz drugačije, ali porodične drame na neki način slične. Kako opsati u vremenu koje nosi razna iskušenja i sačuvati ono što je najvrednije a to je porodica.

Kao u seriji Bolji život Giga Moravac sve vreme nastoji da svoje probleme reši i da porodicu drži na okupu, kako svoj odnos sa ženom Emilijom, sa nestašnim sinom Bobom i Guzom koji je u neku ruku nepredvidiv i naizgleda neodgovoran.

Dok u seriji Kalkanski krugovi borba oca Vojina Ćetkovića koji igra ulogu Dejana arhitekte koji zbog ćerke je spreman na sve čak i da napusti sve i dođe u selo, samo da bi svoju porodicu i njen život sačuvao. Borba sa njegovim brigama u Dolu i novim izazovima koje donosi Zabran, kao jedna od centralnih priča a odnosi se na deo Šume koji je bio ograničen zbog bolesnika koji su navodno odvođeni jer su bolovali od gube.

A šta je tajna cele te priče, koju raspetljavaju glavni likovi, jeste da svaki gledalac bude prikovan sa svojom porodicom uz ekran i uživa u svakoj epizodi koju donosi serija.

Sve porodične priče podsećaju jedna na drugu, ali ove dve porodice koje su oživele pred našim očima na malim ekranima imaju jednu posebnu komponentu a to je borba za opstanak i bezuslovna ljubav koja je vrednost iznad svake.

(Espreso/Vikipedija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.