Brkovima komunicirao s vanzemaljcima, voleo DOLARE i jednu ŽENU, NEVIN ušao u BRAK: Genijalnom DALIJU je ROĐENDAN!
Salvadorova čuvena rečenica je bila „Ako se ponašaš kao genije, bićeš genije”, Foto: Profimedia

rođenje genija

Brkovima komunicirao s vanzemaljcima, voleo DOLARE i jednu ŽENU, NEVIN ušao u BRAK: Genijalnom DALIJU je ROĐENDAN!

U svom dnevniku je već sa šesnaest godina napisao: “Biću genije i ceo svet će mi se diviti. Možda ću biti potcenjen i loše shavćen, ali biću veličanstveni genije, u to sam siguran

Objavljeno:

Na današnji dan 1904. rođen je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara 20. veka. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela (Louis Bunuel) "Andaluzijski pas" i "Zlatno doba".

Salvador Dali
foto: Profimedia

Salvador Felipe Hasinto Dali, 1. markiz od Pubola (11. maj 1904 — Figeras, 23. januar 1989) bio je katalonski i španski nadrealistički umetnik, jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom.

Zanimljivosti

1958. godine, 12. maja na događaju u pozorištu Etoal, izlaže 15 m dugačku veknu hleba.

1983. godine nastaje parfem Dali.

U šestoj godini je želeo da postane kuvarica, insistirajući na imenici ženskog roda.

Dali je imao potrebu da pravi predmete pune savremenih seksualnih simbola.

„Sumorna igra”- prikazana figura uprljana izmetom, što je izazvalo skandal u Barseloni.

Salvador Dali
foto: Profimedia

Iz političkih razloga, 35 dana je držan u pritvoru u Geroni.

Salvadorova čuvena rečenica je bila „Ako se ponašaš kao genije, bićeš genije”.

Godine 1936, Dali učestvuje na Međunarodnoj londonskoj nadrealističkoj izložbi, na kojoj je govor održao u ronilačkom odelu, a osim toga nosio je i bilijarski štap, i sa sobom je na podijum doveo dva ruska hrta, a ronilačka maska mu je morala biti otvorena kako bi došao do daha.

Mnogi nadrealisti su o Daliju, nakon izbacivanja iz nadrealističkog pokreta, govorili u prošlom svršenom vremenu, kao da je mrtav.

Dali je izrađivao dela pomoću metode prskanja tinte na prazan papir i postao je jedan od prvih slikara koji je holografiju koristio u svrhu umetnosti.

Veliki broj njegovih dela sadrži optičke iluzije.

Dali se takođe znatno zanimao za prirodne nauke i matematiku.

1961. u Veneciji je premijerno izveden ”Balet o Gali„ s libretom i scenografijom koje je napravio sam Dali.

On je jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma. Njegova umetnička dela pokazala su da je on jedan od najkreativnijih slikara svog vremena. Dalijeva česta tematika je svet prostora, pijanstva, groznice i religije.

Ovaj slavni slikar je čitavog svog života verovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija dela nemaju nikakvu vrednost. Mada su ga španski likovni kritičari uvek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cena njegovih dela neprestano su rasli. Danas, svetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

Salvador Dali je rođen 11. maja 1904. godine u katalonskom gradu Figerasu, a umro je 23. januara 1989. u istom mestu.

Odrastao je u porodici srednje klase. Otac, Salvador Dali (šp. Salvador Dalí i Cusí), bio je ugledni notar, veoma strog prema svom sinu, dok je majka, Felipa Feres (šp. Felipa Domenech Ferrés), bila domaćica i pružala veliku podršku u zamisli svoga sina da se okrene umetnosti. Ime Salvador je najpre bilo dato njegovom bratu, koji je devet meseci pre Salvadorovog rođenja umro. Pored pokojnog brata, Dali je imao i sestru, Ana Mariju (šp. Ana María), tri godine mlađu od njega. Ona je 1949. godine napisala knjigu o svom bratu pod nazivom Dali viđen od strane svoje sestre (šp. „Dalí visto por su hermana”).

Salvador Dali
foto: Profimedia

U februaru 1921. godine, Dalijeva majka umire od raka dojke, kada je njemu bilo samo 16 godina. Njegov otac se nakon smrti supruge oženio njenom sestrom. Dali je voleo i poštovao svoju tetku i nije imao ništa protiv tog braka.

Prvu javnu izložbu ovaj slavni umetnik održao je 1919. godine u pozorištu u Figerasu, koje je danas njegov muzej (šp. Teatro-Museo Dalí). A 1929. godine otvorena mu je i prva izložba u Parizu na kojoj nije prisustvovao jer se dva dana pre izložbe, vratio sa Galom u Španiju.

Salvador Dali
foto: Profimedia

Godine 1982, kralj Huan Karlos I imenuje ga markizom od Pubola. Zbog ove ukazane časti, Dali je kralju poklonio sliku „Glava Evrope”, koju mu je predao kada ga je ovaj posetio u samrtnoj postelji.

Dana 10. juna 1982. godine ovozemaljski svet napustila je jedina osoba koju je Salvador Dali voleo. Njegova žena Gala je umrla u snu. Desilo se upravo ono što on nije želeo da se dogodi, a to je da ona ode prva, a on ostane sam. Zbog ovog tragičnog gubitka, Dali je izgubio volju za životom, povukao se u sebe, a od dana kada je ona umrla prestao je da pije vodu dok nije dehidrirao i završio u bolnici što su mnogi protumačili kao njegov pokušaj samoubistva.

Salvador Dali
foto: Profimedia

Iste godine preselio se u dvorac Pubol, da bi ga podsećao na Galinu smrt. Sve što je radio, radio je zbog toga što nije mogao da podnese činjenicu što je njegova draga umrla pre njega. Pod nerazjašnjenim okolnostima 1984. godine Pubol se zapalio, a Dalija je sigurne smrti spasilo njegovo osoblje. I ova nezgoda okarakterisana je kao njegov pokušaj samoubistva. Ipak, na nagovor prijatelja vratio se da živi u muzeju Teatro koji je sam sagradio. Posle četiri godine teške depresije, njegovo srce prilično je oslabilo, pa je u decembru 1988. godine hospitalizovan. Dok je ležao u bolnici, u posetu mu je došao španski kralj Huan Karlos koji je priznao da je oduvek bio ljubitelj njegovih dela.

Salvador Dali
foto: Profimedia

Nažalost, 2. januara 1989. godine, za vreme trajanja njegove omiljene predstave Tristan i Izolda, u 84. godini života, prestalo je da kuca srce Salvadora Dalija. Sahranjen je u svom muzeju u Figerasu, a nakon smrti sva svoja dela i bogatsvo ostavlja Španiji.

ZANIMLJIVE ČINJENICE IZ DALIJEVOG ŽIVOTA:

U svom dnevniku je već sa šesnaest godina napisao: “Biću genije i ceo svet će mi se diviti. Možda ću biti potcenjen i loše shavćen, ali biću veličanstveni genije, u to sam siguran”.

Salvador Dali
foto: Profimedia

Izbačen je sa Akademije lepih umetnosti neposredno pred diplomski. Izjavio je da na fakultetu niko nije dovoljno kompetentan da ga oceni.

Godine 1936. Dali je učestvovao na Međunarodnoj Londonskoj nadrealističkoj izložbi, na kojoj je govor održao u ronilačkom odelu. Hteo je da pokaže da “zaranja duboko u ljudski um”. Na podijum je doveo i dva ruska hrta.

Među prvima je uveo holografiju u umetnost. Veliki broj njegovih dela sadrži optičke iluzije.

Imao je brkove po ugledu na španskog slikara Dijega Valaskeza (Diego Valázqueza). Daliju su brkovi služili kao antene za komunikaciju sa vanzemaljcima.

Neki tvrde da svaki genije malo spava. Salvador Dali je imao običaj da zadrema na svojoj fotelji sa srebrnom kašikom u ruci. Čim bi zaspao kašika bi pala na pod i probudila bi ga, a on bi ustajao svež i oran za rad.

Kada ga je umetnik Pol Elijar (Paule Eluardo) pozvao da naslika portret njegove žene, on se zaljubio u nju. Gala (Elena Ivanovna Daikonova Gala) je bila jedanaest godina starija od Dalija. Ruska emigrantkinja mu je ubrzo postala žena. Gala je Daliju bila prijatelj, muza, ljubavnica, model i poslovni agent. Ona je najbolje umela da procenjuje njegove slike.

Salvador Dali
foto: Profimedia

Dali je Gali kupio zamak Pubol, u kome će kasnije biti sahranjena.

Andre Breton (André Breton) je Daliju dao nadimak “Avida dollares” koji u bukvalnom prevodu znači “pohlepan za dolarima”. Breton ga je smatrao majstorom egzibicionizma i “samoreklamerstva”. Dali je bio omiljen u svetu advertajzinga. Njegov lik je korišćen za reklamiranje mnogobrojinih proizvoda. Neki tvrde da je bolje umeo da proda sebe, nego svoje slike.

Dali je jedan je od retkih umetnika, koji je imao dva muzeja za života - u Figuerasu i na Floridi. Muzej na Floridi je osnovao kolekcionar Dalijevih dela. U muzeju u Figuerasu se čuva Dalijeva kolekcija životinjskog izmeta.

Kada je Dali prvi put došao u Pariz, odmah je posetio Pabla Pikasa (Pablo Picasso). Pri upoznavanju mu je rekao: “Velika je čast upoznati vas, čak nisam otišao u Luvr. Prvo sam došao vas da vidim”. Pikaso mu je na ovo odgovorio: “Dobro ste učinili”.

Salvador Dali
foto: Profimedia

Sa suprugom Galom je često šetao ulicama Madrida, Pariza i Londona, obučen u različite kostime. Nekada je Gala bila i gola.

Pored slikanja, bavio se i dizajnom. Kreirao je prvi logo za lizalicu Chupa chups, a dizajnirao je za Eurosong koji se održavao u Madridu 1969. godine.

Godine 1982. kralj Huan Karlos I (Juan Carlos I) ga imenuje markizom od Pubola. Te iste godine umire Dalijeva voljena Gala. Posle njene smrti je izgubio želju za životom i više puta je pokušavao da se ubije.

Salvador Dali
foto: Profimedia

Neki biografi navode kako su Dalija poslednjih godina života njegovi čuvari primoravali da potpisuje prazna platna. Trgovci umetninama su oprezni zbog ove činjenice.

Salvador Dali je umro 1989. godine dok je slušao operu “Tristan i Izolda”. Pokopan je u svom Teatro-muzeju u Figuerasu, a svoje bogatstvo je ostavio Španiji.

Bonus video:

00:22

KUKALA DA NEMA GDE DA SPAVA, NI ŠTA DA JEDE: Tara Simov se po gradu voza u SKUPIM kolima, a svi se pitaju odakle joj pare za USNE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.