BILI SMO RAVNOPRAVNI SA SVETSKIM ZVEZDAMA! Gile na otvaranju izložbe o NOVOM TALASU (FOTO)
Foto: Emilija Jovanović

nostalgija

BILI SMO RAVNOPRAVNI SA SVETSKIM ZVEZDAMA! Gile na otvaranju izložbe o NOVOM TALASU (FOTO)

Izložba fotografija "Tako je talasao Novi talas” koja će trajati do 6. juna, prikazaće nastupe tih rok bendova, njihove albume, omotnice, kasete, magnetofonske trake

Objavljeno: 16:59h

Izložba Radio Beograda 202 i „Jugotona“- „Tako je talasao NOVI TALAS“ juče je otvorena u Klubu RTS-a, a na njoj se našlo više od 50 fotografija najistaknutijih fotografa sa ovih prostora koji su verodostojno prikazali novi talas 80-ih godina: Goranke Matić, Brajana Rašića, Gorana Vejvode, Marija Krištofića, Dušana Mitića, Sande Hržić, Stojana Đorđevića i drugih.

Izložba fotografija "Tako je talasao Novi talas” prikazuje nastupe novotalasnih rok bendova, njihove albume, omotnice, kasete, magnetofonske trake i kreativna rešenja prvih fotografija bendova koji su menjali istoriju pop i rok kulture.

Izložba
foto: Emilija Jovanović

Na multimedijalnoj postavci se nalaze dokumentarne i umetničke fotografije različitih autora i artefakta od 1980. do 1983. godine.

Kao svedoci i akteri jednog vremena koje je ostavilo dubok trag u našoj kulturi na izložbu u Svetogorskoj 1. došli su: Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), Dejan Cukić, Zoran Vulović Vule (predstavnik takođe novog talasa zbog grupe “U škripcu”, vlasnik izdavačke kuće Long Play), Zdenko Kolar (“Idoli”), Vladimir Janković Džet, voditelj i muzičar Aleksandar Timofejev, kao i rok publicisti - Petar Janjatović i Aleksandar Žikić.

Izložba
foto: Emilija Jovanović

Fotograf Brajan Rašić na čijim slikama su se našli Imao sam sreću da uprkos odlasku fotkam naše bendove Šarlo Akrobata, Idoli, Električni orgazam, Vlada Divljan i mnoge druge legende novog talasa koje su obeležile život generacije ispričao je kako su njegove izložene fotografije nastale.

"Ovde su tri moje fotografije, kada sam došao iz Londona, urednik mi je predložio da slikam nove grupe. Na tri filma sam napravi fotografije. Prošlo je 40 godina od nastanka novog talasa i uvek je lepo kada se setimo nekog koga nema, eto danas je i rođendan Vlade Divljana, srećan sam što sam imao priliku da slikam te mlade ljude, mnogi od njih su mi postali i prijatelji, muzika nas je dosta zbližila", rekao je Rašić.

Izložba
foto: Emilija Jovanović

Trenutak koji se smatra početkom novog talasa u SFRJ je objavljivanje albuma „Paket aranžman“ 1981. Bilo je to vreme kada su mnogi Jugosloveni još oplakivali smrt doživotnog predsednika zemlje Josipa Broza Tita

David Pužado, umetnički fotograf iz Španije, direktor festivala Beogradski mesec fotografije, izjavio je da kada je video koncept ove postavke o Novom talasu nastalom pre 40 godina, nije mu bilo jasno zašto nije došao u Beograd upravo tada, pre četiri decenije, koliko je sve sjajno.

Izložba
foto: Emilija Jovanović

Pužado, rodom iz Barselone, osnivač je Galerije i umetničkog kolektiva “Barcelona koncept” u Beogradu, smeštenom u Čumić Dizajn distriktu, gde se na svake dve nedelje reaklizuje nova izložba fotografa iz celog sveta.

Novi talas nastao je krajem sedamdesetih godina XX veka u Velikoj Britaniji i Americi, a presudan uticaj na stvaranje jugoslovenskog novog talasa imao je pank, međutim pukog kopiranja ideje i načina izražavanja mladih nije bilo, omladina u Srbiji krajem tih sedamdesetih dala je svoj pečat vremenu, stvorila novu kulturu, postavila nove vrednosti i standarde kako u muzici tako i u načinu življenja.

Izložba
foto: Emilija Jovanović

"To je bio specifičan trenutak u vremenu, mi smo bili proizvod određenih okolnosti koje su se dogodile. Mi smo bili egal sa svetskim zvezdama, na tom idejnom nivou. Danas možemo da očekujemo pojavu kreativnih ljudi, ali novi talas je nastao u malom vremenskom razdoblju, sa mnogo novij ideja i kreativaca", rekao je frontmen grupe "Električni orgazam"..

Izložba
foto: Emilija Jovanović

Posebno zanimljivo i presudno za novi talas kod nas svakako je bila hipeprodukcija brojnih bendova u jednom relativno kratkom vremenskom periodu. Nova energija, novo razmišljanje, kreativnost, pobuna, urbani duh i umetnička scena Jugoslavije bila je uzdrmana, prenosi RTS.

Mnoge je bio strah za sudbinu zemlje, naroda i narodnosti, ekonomije. U muzičkom smislu, novi talas se priklanja slobodarskom panku i odbacuje sada već za mnoge „prenaporni“ rokenrol.

Izložba
foto: Emilija Jovanović

U sociološkom smislu, bilo je to novo vreme – vreme spajanja žive energije, omladine nadahnute ne nacionalizmom niti liberalno-kapitalističkom idejom, a ni kulturom konzumacije prozivoda već i samo slobodom. Naravno, kontrolisanom, onom i onakvom koja je svima u tom trenutku odgovarala.

Izložba
foto: Emilija Jovanović

Uz sabranu muziku od 1981. godine, koja je deo izložbe, posetioci će moći da vide jedinstvene dokumetarne i umetničke fotografije - kreativna rešenja prvih fotografija bendova koji su menjali istoriju pop i rok kulture.

1 / 19 Foto: Emilija Jovanović

Izložba fotografija "Tako je talasao Novi talas” koja će trajati do 6. juna, prikazaće nastupe tih rok bendova, njihove albume, omotnice, kasete, magnetofonske trake.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.