POGIBIJA OCA GA JE OBLIKOVALA KAO GLUMCA: Pero Srbin nikada nije oprostio USTAŠAMA jezivu USPOMENU
Težak život, Foto: Printscreen/Youtube

pero kvrgić

POGIBIJA OCA GA JE OBLIKOVALA KAO GLUMCA: Pero Srbin nikada nije oprostio USTAŠAMA jezivu USPOMENU

Bio i u partizanima

Objavljeno:

Kad su umrli Mustafa Nadarević i Špiro Guberina, pomislio sam na Peru Kvrgića, sa željom da se ne dogodi ovakva vijest... Partizan, čijeg oca su - kao i mnoge druge Srbe - ubili ustaše. Veliko ime srpske, hrvatske, jugoslavenske scene. Pamtit ćemo ga.

Ovo je na vest o smrti glumca Pere Kvrgića na svom tviter profilu napisao profesor Dejan Jović iz Zagreba:

O svom poreklu Pero Kvrgić govorio je pre šest godina u intervjuu Sonji Ćirić za “Vreme”.

- Mama je Austrijanka pa je ušla u Sloveniju, pa su se moji u Karlovcu oženili. Kad je počeo rat, oca su odveli, ustaše su ga odvele. Bio je u svojoj restauraciji, a ja sam mu rekao: “‘Ajde tu je šumica, pobjegni.” Rekao je: ‘Nemam ja zašto bježat kad nisam kriv.’ I odveli su ga. Najprije u žandarmerijsku stanicu, pa onda u kolonu jednu, pa su ga stavili u neki stočni vagon među druge ljude. I onda je otišao. Jedino sam poslednji pogled njegov vidio kroz rešetke vagona. Ne znam gdje je poginuo… Ali, ja uvijek kažem da u nesreći ima sreće: od tad, ja u svoje tragikomične uloge lako unesem gorčinu zato što je ona zapravo prisutna u meni. Tu je, zbog mog oca. -

Rođen je u Gorskom Kotaru u mestu Srpske Moravice, koje se sada zove Moravice.

- Neki su pucali u tablu s natpisom, pa su je poslije toga skinuli. Moje mesto je u Gorskom Kotaru, blizu Delnica, i iako tamo ima mnogo Srba, tamo nikada nije bilo nikakvih problema. U Drugom svjetskom ratu tamo su pomagali Srbi Hrvatima, a Hrvati Srbima. Pa i ženili su se međusobno. I jako je čudno da se to desilo. To su bili prolaznici, to nisu bili Gorani - rekao je Kvrgić za “Vreme”.

U jednom drugom intervjuu iz 1989. godine Pero je pričao kako je majka, ostavši bez muža, prehranila njega i sestru.

- Bavila se švercom, odlazila je u Sloveniju, kupovala svinje i tako nas prehranjivala. Kad je prolazila preko partizanskog kraja, stavljala je na glavu crvenu maramu, a kada je prolazila kroz neprijateljski teritorij, tu je maramu skidala. Jednom su joj Nijemci hteli zaplijeniti svinje. Kako je dobro unala Njemački, rekla im je neka ih bude sram, zar je to njemačka kultura, to da od sirotinje uzimaju, i oni su je pustili. Ja sam je poslije nazvao Mutter Kuraž - pričao je glumac o svojoj majci Julijani, koja je bila Slovenka, iz Koruške Slovenije, koja je tada pripadala Austriji.

Partizanima se pridružio 1944. godine kao sedamnaestogodišnji mladić, postavši deo pozorišnih trupa “Ivan Goran Kovačić” i “August Cesarec”.

(Espreso.co.rs/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.