OVO JE GENIJALNO: Otvoren 1 od 59 KOVČEGA starih 2.600 godina! Pronađeni u PODZEMNOM GRADU MRTVIH u EGIPTU (VIDEO)
Na lokalitetu Sakara nalazi se najmanje 11 piramida, uključujući i stepenišnu piramidu faraona Džosera, Foto: Printscreen

egipat

OVO JE GENIJALNO: Otvoren 1 od 59 KOVČEGA starih 2.600 godina! Pronađeni u PODZEMNOM GRADU MRTVIH u EGIPTU (VIDEO)

Početkom oktobra arheolozi su pronašli 59 kovčega starih oko 2.600 godina

Objavljeno: 14:38h

Egipatsko Ministarstvo turizma i starina najavilo je da imaju otkriće godine, koje uključuje 100 oslikanih kovčega u dobrom stanju koji nisu otvoreni hiljadama godina.

foto: printscreen/youtube

Arheolozi koji su iskopavali nekropolu Sakara u blizini Kaira kažu da će narednih dana na konferenciji za štampu podeliti nešto vrlo uzbudljivo.

Početkom oktobra arheolozi su pronašli 59 kovčega starih oko 2.600 godina, zajedno sa drvenim statuama i zlatnim maskama. Većina kovčega bila je oslikana likovima ljudi.

foto: Printscreen

Kovčezi i artefakti pronađeni su u novootkrivenim grobnim jamama koje nisu otvarane hiljadama godina. Lokalitet je poznat kao Podzemni grad mrtvih. Mnoge kutije još uvek sadrže tela ljudi koji su bili sahranjeni unutra.

"Danas nije kraj ovom otkriću, smatram ga početkom", rekao je na oktobarskoj konferenciji za novinare, ministar turizma i starina Egipta, Haled el Enani.

Na lokalitetu Sakara nalazi se najmanje 11 piramida, uključujući i stepenišnu piramidu faraona Džosera, zajedno sa stotinama grobnica drevnih zvaničnika i drugim nalazištima koja datiraju od Prve dinastije do koptskog perioda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.