LAIBACH DOBIO NALOG ZA ISELJENJE: Gasi se nezavisni kulturni centar ''METELKOVA'' U LJUBLJANI
Ljubljana, Foto: Nebojša Mandić

zaplet

LAIBACH DOBIO NALOG ZA ISELJENJE: Gasi se nezavisni kulturni centar ''METELKOVA'' U LJUBLJANI

Koronavirus odigrao je značajnu ali ipak ne presudnu ulogu u gašenju važne regionalne kulturne institucije, ali presudni udarac ipak je zadao režim Janeza Janše.

Objavljeno: 16:43h

Dvadeset tri organizacije dobile su pre nekoliko dana nalog od Ministarstva kulture Republike Slovenije za iseljenje iz Metelkove 6 u Ljubljani.

Među onima koji su dobili nalog za iseljenje nalaze se značajni nezavisni producenti i važne organizacije iz područja kulture, socijale, ekologije i civilnog društva: Mirovni inštitut, Zavod Maska, Škuc, Plesni teater Ljubljana, grupa Laibach, Irwin, Forum, Kino Otok, Mesto žensk, Pravno informacijski center – PiC, Plesni teatar, SCCA, EN-KNAP i drugi. Kao razlog za iseljenje navedeno je renoviranje zgrade, ali uvidom u planove postalo je jasno da renoviranje zgrade neće početi pre 2023. godine.

Reč je o zgradi koja služi za rad organizacija i stvaralaca s područja vizuelne i intermedijalne umetnosti, pozorišta, filma, plesa i muzike, a pored njih tu imaju svoje kancelarije istraživačke, izdavačke, ekološke i druge društveno angažovane organizacije koje učestvuju u važnim međunarodnim i evropskim kulturnim projektima.

Muzički klubovi kojih u Metelkovoj ima desetak trenutno ne rade zbog koronavirusa, ali i njih čeka slična sudbina.

Poznati nezavisni kulturni radnik Igor Bašin - Bigor tvrdi da desničarski režim Janeza Janše u potpunosti kopira strategiju Viktora Orbana, koji je na sličan način ugušio nezavisni i nevladin sektor u Mađarskoj.

Metelkova je bivša kasarna JNA koju su pre četvrt veka zauzele nezavisne kulturne organizacije, i do sada je bila jedno od najprepoznatljivijih kulturnih obeležja Ljubljane i Slovenije.

Bonus video:

espreso.co.rs/ravnododna.com


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.