FESTIVAL ''META FILM'' od četvrtka 22.10. u Art bioskopu Kolarac
Foto: Promo

festival

FESTIVAL ''META FILM'' od četvrtka 22.10. u Art bioskopu Kolarac

Specijalizovani festival "filma o filmu" održaće se ove nedelje peti put u beogradskom Art bioskopu Kolarac.

Objavljeno: 12:24h

Peto izdanje festivala "Meta film" u čijem je fokus podžanr "film o filmu" počinje u četvrtak 22.10. i traje do subote, 24. oktobra u Art bioskopu Kolarac u Beogradu, najavili su organizatori.

Prvog dana festivala na programu su dva domaća filma - "Realna priča" Gordana Kičića i "Sumrak u bečkom haustoru" Mladena Đorđevića.

Kičićev rediteljski debi, koji potpisuje kao producent i ko-scenarista, a naravno igra i glavnu ulogu, predstavlja komičnu melodramu o propadanju jednog braka, ali i karijere protagoniste - glumca, koji i dalje traži svoju pravu šansu u dramskoj umetnosti.

Ispovesti aktera u kameru su negde adekvatna pozicija po čemu je film i izabran za selekciju Meta filma.

Nina Janković je osvojila nagradu za najbolju epizodnu ulogu u ovom filmu na festivalu u Nišu, u kojem igraju još - Nebojša Cile Ilić, Vojin Ćetković, Branimir Brstina, Svetozar Cvetković, i trenutno se na RTS 1 emituje i TV serija prema filmu - "Mama i tata se igraju rata".

"Sumrak u bečkom haustoru" Mladena Đorđevića, autora koji je uspevao da šokira svojim prethodnim delima ("Made in Serbia", "Život i smrt porno bande"), pripoveda o modernim gastarbajterima u formi igrano-dokumentarnog ostvarenja.

U meta filmovima junaci jasno ukazuju da je ono što gleda publika zapravo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima, o procesu njihove pripreme i snimanja.

U njima se koriste video materijali različitog porekla - kućni filmovi i televizijski snimci.

Idealan primer ovakvog pristupa je svakako ostvarenje Milutina Petrovića i Nikole Dragovića "Zaklinjem se" sledećeg dana na programu, u petak, gde su prikazani video snimci ispraćaja mladića u vojsku neposredno pred početak rata u Hrvatskoj 1991. godine.

Iste večeri na repertoaru su dva filma autora Dejana Vlaisavljevića Nikta - "Paluba ispod Terazija" 2016. i "Sutra je još uvek juli" 2020. (prikazan na ovogodišnjem FEST-u i Festivalu na Paliću).

Nikt kao kompletan autor - glumac, reditelj, scenarista, potiče iz kruga stvaralaca eksperimentalnih filmova, a u poslednje vreme gradi žanr film noir na srpski način, kroz avanture svog junaka, privatnog detektiva Džonija Palube sa fatalnim damama.

Poslednji treći dan rezervisan je za delo "Mi iz Praga" (1971) Rajka Grlića, kratki dokumentarac o čuvenoj Praškoj školi, gde su se iznedrili veliki reditelji - Goran Paskaljević, Lordan Zafranović, Goran Marković i sam Rajko Grlić.

Takođe, reditelj Slobodan Pešić će govoriti o svom novom filmu "Ne igraj na Engleze", inspirisanom istoimenim pozorišnim komadom Vladimira Đurđevića, ali projekat je još u nastajanju, odnosno u montaži, tako da će biti predstavljen kroz razgovor i inserte.

Te završne večeri petog festivala biće dodeljena nagrada "Branko Vučićević", posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma "srpska montaža", koji je svojim scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos razvoju Meta filma u Srbiji.

Bonus video:

espreso.co.rs/agencije


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.