DEVS - NOVA NAUČNO-FANTASTIČNA MINI SERIJA; Putovanje u tkivo vremena i kosmosa na neočekivan način
Foto: Imdb

TV serija

DEVS - NOVA NAUČNO-FANTASTIČNA MINI SERIJA; Putovanje u tkivo vremena i kosmosa na neočekivan način

Pored niza dramaturških manjkavosti, najnovije ostvarenje Aleksa Garlanda ima čime da nas pokrene na razmišljanje i da inspiriše nove, neočekivane ideje.

Objavljeno: 12:57h

"Devs" je ovogodišnja mini-serija od osam (približno) jednosatnih epizoda, čiji autor je Aleks Garland, čovek čiji potpis stoji na nizu vrhunskih dela naučne fantastike - romanima prema kojima su nastali filmovi Denija Bojla "Plaža", "28 dana kasnije", "Sunce", kao i filma "Never Let Me Go", u kom je bio scenarista u saradnji sa Kazuom Išigurom i režiserom Markom Romanekom, te filmova "Ex Machina" i "Annihilation" u kojima je Garland bio i scenarista i režiser. Sličan je slučaj i sa serijom Devs (skraćenica od "developers" - razvijači), u kojoj je Aleks Garland alfa i omega - autor originalnog koncepta, scenarista i režiser.

Upravo zbog toga što iza njega stoji takav opus, od ove Garlandove serije ljubitelji naučne fantastike očekivali su dosta više. Ona međutim pati od niza manjkavosti i stereotipa, barem kada je u pitanju špijunski tok fabule - glavni junak prve epizode je mladi Rus Sergej Pavlov, koji je, šta bi drugo bio, nego agent FSB (služba naslednica KGB-a) ubačen da se bavi industrijskom špijunažom u najnaprednijoj kompaniji u slikonskoj dolini - Amaya. Zašto bi drugo mladi Rus radio u jednoj takvoj kompaniji, nego da špijunira njena dostignuća?

Uprkos takvim predvidljivostima, kojih ima u solidnoj količini svuda u seriji, ovo nije samo špijunska priča i ima šta da ponudi i najprobirljivijim ljubiteljima naučne fantastike, osobito sajberpank podžanra.

U osnovi svega je putovanje kroz vreme, ali ne telesno putovanje ljudskih bića, već pronicanje kroz prirodu i "tkivo" vremena uz pomoć virtualne stvarnosti. Rezultati takvog razvoja tehnologije daleko su drugačiji i daleko nepredvidljiviji nego što je osnivač kompanije Amaya, Forest (Nik Oferman) može i da pretpostavi.

Negde između redova krije se i čuči večita faustovska tema o ubistvenom znanju.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.