Filmski centar Srbije podržao buduće filmske hitove: Stižu nove Lude godine
Foto: Espreso

DOMAĆI FILM

Filmski centar Srbije podržao buduće filmske hitove: Stižu nove Lude godine

I u ovim teškim vremenima imaćemo čemu da se nasmejemo,a možda i ponešto da naučimo napamet - naš stalni saradnik Đorđe Bajić izveštava nas šta je sve od potencijalnih domaćih filmskih hitova podržao Filmski centar Srbije.

Objavljeno: 15:36h

Komisija Filmskog centra Srbije odabrala je tri projekta u konkursnoj kategoriji Sufinansiranje žanrovski određenih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film). Tako su odabrani projekti za dugometražne igrane filmove „Luda godina“ Milana Konjevića, „Brod budućnosti“ Jovana Arsenića i „Plavi safir“ debitanata Marka Jocić i Andrije Miloševića.

Na rang-listi prvoplasirana „Luda godina“ je projekat za film koji se naslanja na uspeh kultnog serijala „Lude godine“/„Žikina dinastija“ čija popularnost na jenjava ni gotovo trideset godina od poslednjeg nastavka. Scenario za ovaj film napisala je Milena Marković, naša poznata scenaristkinja i ćerka Jovana Markovića koji je radio i na izvornom serijalu, dok će režija biti poverena Milanu Konjeviću, reditelju televizijskih serija koje su imale izuzetnu popularnost kod mlađeg dela domaće publike („Sinđelići“, „Moja generacija Z“) dokazao da razume ovu ciljnu grupu, kojoj je velikim delom namenjen i film „Luda godina“. Ovaj projekat je podržan sa 22.5 miliona dinara.

O čemu se radi: Projekat „Luda godina“ je nastavak, ali i neka vrsta novog početka filmske franšize „Lude godine“/„Žikina dinastija“, koji je do sada iznedrio deset veoma uspešnih i radog gledanih delova nastalih u periodu od 1977. do 1992. godine. U centru priče ovog puta se nalazi Žikin unuk Miša (ponovo u tumačenju Nikole Koja), sada otac dvojice dečaka, od kojih je jedan tinejdžer, na pragu ludih godina. Nevolje i zavrzlame su, naravno, iza ugla.

Iz obrazloženja Komisije: Scenario Milene Marković predstavlja osveženje, ne samo za franšizu, već i za domaći repertoarski film uopšte. Humor je suptilan i dolazi iz likova i neobičnih i neočekivanih situacija u kojima se nađu. Iako je dovoljno jasan i komunikativan, scenario nema tendenciju da podilazi publici, već podstiče njen angažman, čime se izdvaja i kao jedan od retkih filmova repertoarskog karaktera koji ima potencijal za edukaciju publike... Reditelj Milan Кonjević je Njagova rediteljska eksplikacija je detaljna i sugeriše jasnu viziju, koja, zajedno sa scenarijem, obećava film koji može biti značajan doprinos domaćoj kinematografiji.

Brod budućnosti“ nastaje po scenariju i u režiji Jovana Arsenića, sineaste rodom iz Zrenjanina koji već godinama živi i radi u Nemačkoj. Arsenić u svojoj filmografiji ima već nekoliko nemačkih filmova, a „Brod budućnosti“ je njegov prvi projekat koji će biti sniman u Srbiji. „Brod ljubavi“ je podržan sa 20 miliona dinara.

O čemu se radi: Nekoliko simpatičnih mangupa besposličara iz malog grada na obali Dunava upada maskirano u muzičare na turistički kruzer pun nemačkih penzionera. Iako im je prvenstvena namera da opljačkaju kruzer, jedan od protagonista u tu avanturu polazi da bi vratio bivšu devojku koja se nalazi na brodu. Međutim, njihov mali lokalni kriminalno-ljubavni poduhvat prerasta u akciju globalnih razmera...

Iz obrazloženja Komisije: Scenario ovog projekta ima potrebnu svežinu i inovativnost koja je neophodna za bioskopski film, priča je originalna i autentična i sadrži vrlo poželjno prevareno očekivanje koje nas odvodi u sasvim drugom pravcu od onog koji je na početku bio zacrtan... „Brod budućnosti“ ima realnog potencijala za uspeh u domaćim bioskopima, ali i u međunarodnom filmskom prostoru – ovo se prvenstveno odnosi na nemačko tržište.

Plavi safir“ nastaje po scenariju Marka Backovića i Marka Jocić, a Jocić će film, zajedno sa popularnim komičarem Andrijom Miloševićem, film i režirati. Ekipa koja radi na ovom projektu podržanom sa 22.5 miliona dinara je pre nekoliko godina radila i na hit komediji „Taksi bluz“.

O čemu se radi: Priča prati Aleksa, nekadašnju pevačku zvezdu 90-ih, i Bojana, njegovog najboljeg prijatelja i menadžera koji i sam ima svoje privatne probleme. Nakon što se posvađaju i raziđu posle jedne neuspele tezge u malom mestu, Bojan se nalazi u velikom problemu pred veliki povratnički koncert Aleksa... Nedugo zatim, Bojan potpuno slučajno upozna Safira, pekara Goranca koji ne samo da je neviđeni pevački talenat već i fizički predstavlja potpunu Aleksovu kopiju.

Iz obrazloženja Komisije: Scenario je pitak i duhovit, ovo je sveža komedija koja se bazira na dramaturgiji savremenih američkih buddy buddy (ortačkih) komedija. Muzika je snažan dramaturški element i on ovom scenariju doprinosi na planu pojačavanja komičnog, ali doprinosi i utisku žanrovske raznovrsnosti i kompleksnosti bez nepotrebne pretencioznosti. Rediteljski duo Jocić i Milošević, iako debitanti u ulozi reditelja, uspeli su da svojom nadahnutom i vizuelno preciznom rediteljskom eksplikacijom kao i strategijom kako i na koji način će zajedno raditi u ulozi reditelja bili dovoljno uverljivi da im Кomisija ukaže poverenje.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.