Eksperimentalni koncert  najavljuje se u Nemačkoj, traži se 4 hiljade dobrovoljaca - da li će to spasti muziku?
Foto: Nemanja Djordjevic

samo za hrabre

Eksperimentalni koncert najavljuje se u Nemačkoj, traži se 4 hiljade dobrovoljaca - da li će to spasti muziku?

Eksperimentalni koncert na kojem će se isprobati tri scenarija širenja koronavirusa na muzičkom događaju zakazan je za 22. avgust u nemačkom gradu Lajpcigu. Nemački naučnici traže četiri hiljade dobrovoljaca koji bi trebalo da se podvrgnu eksperimentu.

Objavljeno: 07:13h

U Nemačkoj su koncertna događanja zabranjena do 30. septembra. Istraživački tim sa univerzitetske klinike u Haleu iz tog razloga želi pre tog datuma da dođe do konkretnih rezultata na koji način se koronavirus može širiti na velikim koncertnim događanjima, da bi doprineli što boljem organizovanju zaštite ljudi.

U tu svrhu pozivaju četiri hiljade dobrovoljaca koji bi trebalo da učestvuju u koncertnom eksperimentu u tri predviđena scenarija 22. avgusta u Lajpcigu.

Svi učesnici eksperimenta između 18 i 50 godina starosti prethodno će biti testirani i moraće da imaju negativan rezultat testa na virus. Na koncertu će nastupiti nemački pop pevač Tim Benko jer atmosfera mora biti prava koncertna i publika treba da se ponaša onako kako se inače ponaša na koncertima.

Naučnici, koji smatraju da će procena podataka biti najveći izazov, pripremaju tri koncertna scenarija. Prvi scenarij podrazumeva ulazak publike na dva ulaza, bez distanciranja i drugih mera zaštite od korona virusa. U drugom scenariju publika će ulaziti sporije na više ulaza i sa strožim higijenskim i zaštitnim merama. Treći scenario zahteva najveći broj publike (oko dve hiljade) i u njemu će dobrovoljci sedeti na tribinama udaljeni jedni od drugih 1,5 metara, dakle koncert sa strogo propisanom fizičkom distancom.

Dobrovoljci će na koncertu morati da nose FFP2 filter maske, a biće poprskani i fluorescentnim dezinfekcijskim sredstvom kako bi se pratile površine koja publika najčešće dodiruje. Takođe će svaki dobrovoljac dobiti i lokator kako bi se mogla pratiti njegova aktivnost, kretanje i interakcija s drugima.

Procena je da bi rezultati eksperimenta mogli biti gotovi do kraja septembra ove godine.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.