Uzdizanje starog Vranja: U toku su pripreme za snimanje filma i serije po prozi Bore Stankovića (FOTO reportaža)
Režiser Milutin Petrović pokazuje set u nastanku, Foto: Đorđe Bajić

Domaći film

Uzdizanje starog Vranja: U toku su pripreme za snimanje filma i serije po prozi Bore Stankovića (FOTO reportaža)

U Ripnju podno Avale već gotovo dva meseca teku opsežni scenografski radovi i pripreme za snimanje ambicioznog filmsko-serijskog projekta zasnovanog na književnom opusu Bore Stankovića, po scenariju kultnog srpskog sineaste Vojislava Nanovića i u režiji Milutina Petrovića i Gorana Stankovića.

Objavljeno: 11:02h
  • 240

U produkciji beogradske produkcijske kuće This and That Productions, na čijem čelu je Snežana van Hauvelingen, poznati scenograf Milenko Mile Jeremić i njegov tim već sedam nedelja rade na filmskoj replici devetnaestovekovnog Vranja. Radovi su poodmakli i otprilike su negde na polovini, a ova velika scenografija obuhvata čitav jedan grad i niz pratećih objekata, uključujući Hadži Trifunovu kuću, gradski han, trg sa pijacom, sahat kulu, magazu, džamije, putujuće lutkarsko pozorište... U pitanju je jedan od najvećih i najambicioznijih filmskih setova nastalih u XXI veku za potrebe snimanje jednog srpskog ostvarenja.

Vranjanski han u nastajanju
Vranjanski han u nastajanjufoto: Đorđe Bajić

Podsećamo: ugledni scenograf Milenko Mile Jeremić je tokom svoje duge i uspešene karijere radio na kultnim filmovima „Valter brani Sarajevo“, „Banović Strahinja“, „Maratonci trče počasni krug“, „Seobe“, „Lepa sela lepo gore“, „Život je čudo“, „Crna mačka, beli mačor“ i mnogim drugim, a značajan je i njegov rad na televiziji (serije „Povratak otpisanih“, „Koreni“, „Žmurke“...). Jeremić je nedavno sa produkcijskom kućom This and That Productions sarađivao i na nastanku filma „Mrak“ u režiji Dušana Milića koji je trenutno u fazi postprodukcije.

Režiser Goran Stanković i scenograf Milenko Jeremić
Režiser Goran Stanković i scenograf Milenko Jeremićfoto: Đorđe Bajić

Filmski centar Srbije je podržao razvoj i produkciju filma „Hadžijino zvono“, a MEDIA je podržala projekat u celini, prepoznavši njegov značaj, kvalitet i potencijal. Scenario za desetodelnu seriju „Nečista krv“ napisao je Vojislav Voja Nanović još tokom prve polovine sedamdesetih godina prošlog veka. Nanović je pripovetke, drame i romane čuvenog srpskog pisca Borisava Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina. Pored nezaobilaznog romana „Nečista krv“ u čijem je središtu tragična sudbina lepe Sofke, građa za scenario serije obuhvata drame „Tašana“, „Koštana“ i „Jovča“, zbirku pripovedaka „Božji ljudi“...

Direktor FCS Gordan Matić i režiser Milutin Petrović
Direktor FCS Gordan Matić i režiser Milutin Petrovićfoto: Đorđe Bajić

Serija „Nečista krv“ imaće deset epizoda. Prvih pet epizoda režira Milutin Petrović, poznat po hvaljenim ostvarenjima „Zemlja istine, ljubavi i slobode“ i „Agi i Ema“, a prve tri epizode biće montirane i u igrani film radnog naziva „Hadžijino zvono“. Tri početne epizode fokusiraju se na život Hadži Trifuna, dede čuvene Sofke iz „Nečiste krvi“. Priča filma prati Trifuna, bogatog predvodnika hrišćanske manjine u devetnaestovekovnom Vranju, koji, pokušavajući da očuva svoje bogatstvo i moć, pokreće niz događaja koji će izazvati užasne posledice po njegovu porodicu. Ključni Petrovićevi saradnici na filmu i prvih pet epizoda biće direktor fotografije Erol Zubčević i montažer Petar Jakonić.

Scenograf Milenko Jeremić i direktor FCS Gordan Matić
Scenograf Milenko Jeremić i direktor FCS Gordan Matićfoto: Đorđe Bajić

Drugih pet epizoda serije režira mladi Goran Stanković (serija „Jutro će promeniti sve"), a sa njim će najtešnje raditi direktor fotografije Aleksandar Karaulić i montažer Uroš Maksimović. Kostimografkinja kompletnog projekta je Marina Medenica, za masku je zadužena Dušica Vuksanović, dok je muziku komponuje Aleksa Ranđelović. Direktor filma i serije je Ivan Krstović, SašaRadojević je urednik serije, a projekat nastaje u produkciji produkcijske kuće This and That Productions (film i serija) i RTS-a (serija), kao i uz podršku FCS-a i MEDIA programa.

Hadži-Trifunova kuća u izgradnji
Hadži-Trifunova kuća u izgradnjifoto: Đorđe Bajić

Prvu verziju scenarija je pre četiri decenije napisao veliki Vojislav Nanović (1922–1983). Istaknuta scenaristkinja Milena Marković („Sutra ujutru“, „Beli, beli svet“, „Otadžbina“, „Živ čovek“) adaptirala je tri prve epizode i scenario za film, dok su na preostalim epizodama radili mladi scenaristi Dejan Prćić (od 4 do 10 epizode) i Katarina Mitrović (4 i 5 epizoda). Nanovićev scenario za seriju je jedno vreme bio izgubljen, ali je upravo reditelj Milutin Petrović uspeo da pronađe „poslednji primerak iz osamdesetih“ i tako ga spase od zaborava i nestanka.

Vranje 19. veka u podnožju Avale
Vranje 19. veka u podnožju Avalefoto: Đorđe Bajić

Prva klapa filma „Hadžijino zvono“ i serije „Nečista krv“ pašće 12. avgusta 2020. godine u Ripnju, a planirano je da snimanje traje 84 dana. Agencija Pajper je pet meseci radila opsežan kasting i glumačka podela će biti uskoro obelodenjenja (o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti). Najavljeno da će se, pored renomiranih srpskih glumaca, ispred kamera naći i njihove kolege iz Albanije, Grčke, Turske, kao i sasvim nova lica srpskog i regionalnog glumišta… Očekuje se da će film „Hadžijino zvono“ i serija „Nečista krv“ pred publiku stići tokom 2021. godine.

Staro Vranje polako dobija obrise
Staro Vranje polako dobija obrisefoto: Đorđe Bajić

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media