UMRO TIBOR KIŠ: Srpska glumačka scena se oprašta od velikog kolege
Kiš je rodjen je 8. aprila 1947. godine u Novom Sadu, Foto: Printscreen

tužna vest

UMRO TIBOR KIŠ: Srpska glumačka scena se oprašta od velikog kolege

U tom svojstvu po potrebi je nastupao i na sceni

Objavljeno:

Inspicijent i organizator predstava Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu Tibor Kiš preminuo je u tom gradu u 74. godini, saopštilo je SNP a preneo novosadski portal radija 021.rs. Kiš je rodjen je 8. aprila 1947. godine u Novom Sadu.

Kao gimnazijalac položio je prijemni ispit za Dramski studio SNP (1964), koji je pohadjao samo jednu sezonu; posle odsluženja vojnog roka u JNA zaposlio se u Drami SNP, najpre honorarno, a zatim avgusta 1967. kao stalni inspicijent. Zbog izrazitog smisla za rad na predstavama i poznavanja scenske tehnologije, od formiranja Dramskog centra SNP radio je kao organizator predstava, a potom ponovo kao inspicijent.

U tom svojstvu po potrebi je nastupao i na sceni u manjim ulogama ili kao zamena.

Srebrnom medaljom "Jovan Djordjević" nagradjen je 1996. Penzionisan je 31. avgusta 2007. godine. Uloge: Tudor (Nisam Ajfelova kula), xxx (Selo Sakule, a u Banatu), Kjurio (Bogojavljenska noć), Toni (Pogled s mosta), Marčelo (Kavijar i sočivo), Bikara (Tri musketara), Jedan radnik (Ujka Vanja), Pomoćnik reditelja (Naš grad), Gost trgovac (Revizor), Lokaj, Regrut i Drugi Mađar (Dobri vojnik Švejk), Korektor (Vučjak), Snimatelj (Poseta stare dame).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.