Fatoumata Diawara održaće koncert u Zagrebu 11. novembra
Foto: Wikimedia Creative Commons

koncert

Fatoumata Diawara održaće koncert u Zagrebu 11. novembra

Velika zvezda afropopa prvo je veliko muzičko ime koje će nastupiti u postjugoslovenskom regionu nakon izbijanja pandemije kovid 19

Objavljeno: 23:39h

Fatoumata je rođena 1982. u Obali Slonovače, ali je odrasla u Bamaku, glavnom gradu Malija, države koja se nametnula kao jedna od najplodnijih i najistaknutijih kad je u pitanju promovisanje afričke muzike u svetskim okvirima (Salif Keita, Ali Farka Toure, Oumou Sangare, Tinariwen, Rokia Traore…). “U Maliju muzika se nalazi na svakom koraku. Slušamo muziku neprestano i svi umeju da pevau. Muzika je ključna u našim životima.”

Pre devet godina izdala je svoj prvi album “Fatou” i do danas je sarađivala s imenima kao što su Herbie Hancock, Bobby Womack, Damon Albarn, Flea i Disclosure, a pevala je i duetu s Paulom McCartneyjem. Njen drugi album “Fenfo” stekao je dve nominacije na prošlogodišnjoj dodeli nagrada Grammy gde je i nastupila. “Nastup na Grammyju bio mi je važniji nego same nominacije. Bitno mi je da mladi ljudi iz Malija vide da jedna žena može da nastupi tamo.”

Njenu muzika može se opisati kao mešavina Wassoulou zvuka, afropopa uz uticaje američkog bluesa. Vremenom je postala vrhunska gitaristkinja, a sama kaže da je na to bila primorana jer bi joj muzičari otkazivali nastupe u poslednji čas kad bi im negde drugde platili više novca. Ovom prilikom na bini će joj se pridružiti redom vrsni muzičari: Sekou Bah (bas), Jean Baptiste Ekoué Gbadoe (perkusije), Arecio Smith (klavijature) i Yacuba (gitara).

Svoju glumačku karijeru započela je već s 14 godina, do sada je glumila u dvanaest filmova od kojih valja izdvojiti “Timbuktu” reditelja Abderrahmane Sissakoa koji je 2014. nominovan za Oskara.

Kao aktivistkinja se posebno istakla u borbi protiv prodaje ljudi, najviše u Libiji. O tome je i snimila pjesmu “Djonya” koja na jeziku Bambara znači ropstvo.

Cena ograničenog kontingenta early bird ulaznica je 150 kuna, nakon toga će koštati 175 kuna, a na dan koncerta ako ostane karata one će koštati 200 kuna.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.