DESET ZAPOVESTI, BEN HUR, QUO VADIS: Osam najboljih ekranizacija Biblije
Foto: Imdb

uskršnji specijal

DESET ZAPOVESTI, BEN HUR, QUO VADIS: Osam najboljih ekranizacija Biblije

Do sada još niko nije uspeo da ekranizuje celu Bibliju, čak ni prilično uspela TV serija koja se zove Biblija. Razni autori obrađivali su različite delove Biblije sa manje ili više umetničkog uspeha.

Objavljeno: 21:55h
Vladimir Marković

1. Deset Božijih zapovesti (The Ten Commandments) Sesil de Mil, 1956

Čarlton Heston u ulozi Mojsija u dramskom sukobu sa Julom Brinerom u ulozi faraona Ramzesa, sa svim čudima i pošastima koje je Mojsije prizvao na Egipat radi oslobođenja svog jevrejskog naroda iz ropstva, i konačno, najspektakularnije od svih čuda: otvaranje Crvenog mora i prolazak Jevreja po morskom dnu. Čak i danas, gotovo sedam decenija kasnije, taj film i dalje deluje podjednako spektakularno i veličanstveno.

2. Ben Hur (1959) Vilijem Vajler

Ponovo Čarlton Heston u glavnoj ulozi, ovaj put jevrejskog princa koji na prevaru pada u rimsko ropstvo. Film nije pravljen prema biblijskom tekstu, ali je smešten u vreme Isusovog propovedanja, a sam Isus neće se pojaviti lično već samo posredno pred kraj filma. Svejedno, u pitanju je najbolji primer istorijskog spektakla iz zlatnog doba Holivuda.

3. Quo Vadis (1951) Mervin Leroj

Ovaj film ima labave veze sa novozavetnim knjigama "Dela apostolska" i poslanicama svetih apostola Pavla i Petra. Briljantni Piter Justinov u ulozi ludog imperatora Nerona koji spaljuje Rim i počinje prve progone i ubistva hrišćana. Do pojave prethodna dva filma, Quo Vadis je bio smatran najsjajnijim filmom ikada snimljenim, a svoju monumentalnu veličanstvenost i lepotu zadržao je i danas.

4. Samson i Dalila (Samson and Delilah, 1949) Sesil de Mil

Još jedan izvanredni istorijski spektakl Sesila de Mila, ekranizacija starozavetne priče o jevrejskom snagatoru Samsonu (Viktor Mejčur) i njegovoj palestinskoj ljubavnici Dalili koja ga na prevaru lišava njegove snage i izdaje. I ovaj film je do danas zadržao svoj sjaj.

5. Odora (The Robe, 1053)

Istorijski spektakl sa posredno biblijskom tematikom, koji nije direktna interpretacija Biblije već se nadovezuje na neke događaje iz Biblije. Ovaj put, to je raspeće Hristovo, ispričano iz perspektive rimskog kapetana koji je dobio naređenje da razapne Isusa na krst a nakon toga ga proganja njegova sopstvena savest. Mladi Ričard Barton u ulozi kapetana Marsela Galija.

6. Noje (Noah 2014), Deren Aronofski

Jedna malo slobodnija interpretacija starozavetnog teksta o velikom potopu došla je od režisera poznatog po naučnofantastičnim filmovima, pa u velikoj meri ima estetiku sci-fi filma. Rasel Krou ne deluje dovoljno ubedljivo u ulozi starozavetnog pravednika Noja, ali zato Entoni Hopkins briljira u ulozi čoveka koji je najduže živeo od svih ljudi ikada - Metuzalema.

7. Jevanđelje po Mateju (Il vangelo secondo Matteo, 1964) Pier Paolo Pasolini

Estetski radikalno suprotno holivudskim biblijskim filmovima, sirovo, bez ulepšavanja i želje da se dopadne publici ili da bilo koga religiozno prosvetli, ali opet verodostojno u odnosu na tekst Jevanđelja i daleko od blasfemije u koju bi posumnjao svako ko pročita spisak kasnijih ostvarenja ovog autora, u crno-beloj tehnici jer je tako autor hteo, ostvarenje kontroverznog ali umetnički neprikosnovenog autora, Pazolinijevo Jevanđelje po Mateju stoji potpuno izvan stroja svega što je o Bibliji snimljeno, kao i izvan stroja njegovih filmova.

8. Biblija (The Bible, 2013) TV serija, više režisera

TV serija od deset epizoda koje obrađuju razne delove Biblije, od knjige Postanja do Jevanđelja. Oslanjajući se na klasične biblijske spektakle po dramaturgiji, ali uz korišćenje moderne tehnologije, ova serija ima veoma lepu naraciju koja uspeva da održi povezanost tematski razuđene materije i da dostojno prikaže neke od najvažnijih priča i događaja iz knjiga Svetog Pisma koje su autori ove serije smatrali za najvažnije. Nijedno režisersko, scenarističko ili glumačko ime neće vam upaliti lampicu, ali TV serija Biblija predstavlja dobro investiranih sedam i po sati vremena koji nepretenciozno ali uverljivo predstavljaju ovu uzbudljivu knjigu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.