Sedam knjiga sa kojima ćete otputovati a da se ne pomerite iz sopstvenog doma
Foto: Printscreen

KNjiževnost

Sedam knjiga sa kojima ćete otputovati a da se ne pomerite iz sopstvenog doma

Uspeh svake knjige o putovanju se ne meri nagradama, nego pređenim kilometrima. Urednici najpoznatijih svetskih blogova o putovanjima, sastavili su ovu listu knjiga koje će vas provozati po svetu besplatno.

Objavljeno: 17:23h

1. V.G. Zebald - Saturnovi prstenovi

Delo koje se proteže od memoara do (putničkog) romana. Knjiga koja pobuđuje radoznalost i gotovo izjednačava mentalno putovanje sa onim fizičkim. Sadrži i korisne savete svakom putniku, motiviše vas da usporite, da pronađete dobru priču u svakom malom kutku u kojem se nalazite, i da pažljivije istražujete.

2. A. Boton - Umetnost putovanja

Kada nam se na sve strane nude egzotične destinacije, možemo se u tome malo pogubiti, a naročito zagubiti smisao putovanja. Ova knjiga objašnjava našu potrebu za putovanjima i demaskira fantazije koje imamo o određenim udaljenim predelima.

3. E. Burden - Srednje pečen

Svaki putnik u srcu nosi ovog autora buntovnika. Teško je reći da li su uticajnije njegove gastro emisije ili njegove knjige. Knjiga koja vas lansira iz zone komfora u svet prepun živosti i boja, i ljudi koji možda imaju manje, ali srećnije žive sa tim.

4. P. Mersije - Noćni voz za Lisabon

Ovaj filozofski roman švajcarskog pisca nas uvodi u svet putovanja Raimunda Gregoriusa za vreme desničarske diktature u Portugalu. Gregorius istražuje život i sakuplja beleške portugalskog lekara i mislioca Amadea Prada. Po romanu je snimljen i istoimeni film sa Džeremijem Ajronsom u glavnoj ulozi.

5. Erže - Avanture Tintina

Belgijski strip crtač kreirao je svima omiljenog mladog reportera Tintina koji putuje po svetu (ali i na Mesec!), doživljavajući razne avanture. Ovo klasično delo evropskog stripa može da okupi celu porodicu.

foto: printcreen

6. Dž. Šalanski - Džepni atlas udaljenih ostrva koje nikada neću posetiti

Ova knjiga je omiljena među ljubiteljima stvarnih i izmaštanih putovanja, jer nam prikazuje daleke i teško dostupne, te još uvek manje turistički popularne ostrvske predele. Puna je detaljnih opisa, delikatnih mapa, i uvida o životinjskom svetu koji nastanjuje ove male oaze.

7. B. Milanović - Bogataši i siromasi: kratka i neobična istorija nejednakosti

Dakle, među 7 najpopularnijih, našla se i knjiga domaćeg autora, rođenog u Parizu. Ona stavlja u kontekst destinacije pogođene siromaštvom i predočava privilegovanost prosečnog turiste. Ako putujete da biste razumeli svet, novac je kamen temeljac tog razumevanja, a ova knjiga vam verno prikazuje njegovu raspodelu.

foto: Printscreen

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.