Kinoteka: "Cerska bitka"; "Kolubarska bitka"; "Marš na Drinu" dostupni su na internetu
Foto: Printscreen

domaći film

Kinoteka: "Cerska bitka"; "Kolubarska bitka"; "Marš na Drinu" dostupni su na internetu

Akcenat je na predstavljanju istorije Srbije i Jugoslavije.

Objavljeno: 21:34h

Materijali Jugoslovenske kinoteke dostupni su na Youtube kanalu i Vimeo kanalu Jugoslovenske kinoteke, gde zainteresovani mogu besplatno da vide odabrane inserte iz bogatog fonda ove institucije kulture, kao i filmove koji se bave istorijom, etnologijom, kulturom.

Kako su saopštili iz Kinoteke, akcenat je na predstavljanju istorije Srbije i Jugoslavije, nekadašnjeg života, izgleda gradova, života običnih ljudi na ovim prostorima, kao i važne istorijske ličnosti i događaji.

"Za sada su to dokumentarni materijali iz perioda do 1945. godine, na koje Jugoslovenska kinoteka ima pravo", kažu iz ove institucije.

Filmovi iz fonda Jugoslovenske kinoteke koji svedoče o burnim i slavnim danima Prvog svetskog rata dostupni su svim zainteresovanim besplatno na veb-platformi European Film Gateway, kao i na zvaničnom Vimeo profilu Jugoslovneske kinoteke.

Kinoteka je kao učesnik međunarodnog projekta European Film Gateway postavila izbor iz svoje kolekcije dokumentaraca među kojima su "Solunski proces" (1917), "Ulazak srpske vojske u Skopje" (1918), "Proslava proboja Solunskog fronta" (1928)...

Mogu se videti i kasnije snimani dokumentarni filmovi "Cerska bitka" i "Kolubarska bitka" u režiji Svetozara Pavlovića, "Marš smrti" Miomira Stamenkovića i drugi, ali i dugometražni igrani filmovi na temu Prvog svetskog rata kao što su "S verom u Boga" Mihajla Popovića i čuveni "Marš na Drinu" Žike Mitrovića.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.