RAŠA ANDRIĆ PONOVO IZA KAMERE: U toku pripreme za snimanje filma "Leto kada sam naučila da letim"
Priča filma prati dvanaestogodišnju Sofiju, pred kojom je naizgled dosadno letovanje sa dve babe, Foto: Promo

noviteti

RAŠA ANDRIĆ PONOVO IZA KAMERE: U toku pripreme za snimanje filma "Leto kada sam naučila da letim"

„Leto kada sam naučila da letim“ je porodična komedija u režiji Raše Andrića

Objavljeno: 16:04h

Ekipa filma „Leto kada sam naučila da letim“ je protekle nedelje obilazila lokacije na ostrvu Hvar, gde će i biti snimljen veći deo ovog novog srpskog ostvarenja. Filmski centar Srbije je projekat za novi film Radivoja Raše Andrića podržao u junu 2018. godine, a u kаtegoriji Sufinаnsirаnje proizvodnje domаćih dugometrаžnih igrаnih filmovа. Ovаj projekаt je prethodno od strane FCS-a podržаn 2016. godineKonkursu zа rаzvoj scenаrijа i 2017. godine na Konkusu za rаzvoj projektа.

„Leto kada sam naučila da letim“ je porodična komedija u režiji Raše Andrića, jednog od miljenika domaće publike, poznatog po kultnim filmovima „Tri palme za dve bitange i ribicu“ (1998), „Munje!“ (2001) i „Kad porastem biću Kengur“ (2004). Ovaj film predstavlja Andrićev povratak na film nakon više od petnaest godina pauze. Podsećamo... Scenario je napisala Ljubica Luković prema istoimenom romanu Jasminke Petrović, višestruko nagrađivane spisateljice za decu.

Reditelj Raša Andrić je veoma zadovoljan kako protiču pripreme. Nakon povratka sa Hvara, rekao nam je: „Pripreme su proces koji, pored postavljanja muzike, najviše volim. Tad se pušta mašti na volju, tada se otvaraju mogućnosti, tada sve kipi od ideja, tada se združuješ s budućim članovima ekipe, autorima, saradnicima autora i glumcima. Tada istovremeno upoznaješ, stvaraš i počinješ da živiš u jednom novom svetu, svetu filma na kome radiš. Posle se sukobiš s realnošću, budžetom i onda ima mnogo manje maštanja, a mnogo više rintanja. Pripreme za sad teku vrlo dobro, imamo sasvim dovoljno vremena pred nama, a već smo uradili lavovski deo posla.

foto: Promo

Priča filma prati dvanaestogodišnju Sofiju, pred kojom je naizgled dosadno letovanje sa dve babe. Ipak, prvi poljubac, pomirenje sa otuđenom porodicom i suočavanje sa smrću pretvoriće ovo leto na idiličnom jadranskom ostrvu u neprocenjivo i nezaboravno iskustvo. „Leto kada sam naučila da letim“ je veoma duhovit prikaz odrastanja i tog jednog leta koje menja sve, ali i dirljiva priča o pomirenju i vrednosti porodice i prirode.

Producentkinja Maja Popović o projektu kaže: „Ovo je porodični film, duhovita i dirljiva priča o pomirenju jedne porodice koju posmatramo iz ugla dvanastogodišnje Sofije. Verujemo da je upravo ta duhovitost, emotivnost i optimizam ono što je do sada privlačilo ljude ovom projektu. Kao porodični film, Leto kada sam naučila da letim poseduje sve elemente komercijalnog filma, ali isto tako ima jasnu autorsku viziju i pečat, i predstavlja jedan, nadamo se, visoko kvalitetan projekat čija će jedna od uloga biti oblikovanje i edukacija mlade bioskopske publike. Jasminka Petrović je jedna od najznačajnijih i najpopularniji domaćih autora za decu i njen roman (po kom je i pisan scenario) je već postigao veliki uspeh. Verujemo da je to, u kombinaciji sa energijom, umećem i duhovitošću Radivoja Andrića, ono što će u budućnosti privući publiku svih uzrasta.“

Pored Maje Popović, srpski producent filma iz beogradske kompanije SENSE Production je i Milan Stojanović, a ko-producenti su Ankica Tilić Jurić (Kinorama, Hrvatska) i Mira Staleva i Stefan Kitanov (Art Fest, Bugarska).

Kada smo ga zamolili da svoj novi film uporedi sa svojim prethodnim režijama i objasni zašto je napravio toliku pauzu, Raša Andrić nam je rekao: „U prošla tri filma sam se bavio mladim ljudima koji odbijaju da sazreju, a sad činim kopernikanski obrt i želim da snimim film o devojčici koja baš želi da sazre što je pre moguće... Prilično sam probirljiv što se scenarija tiče. Radije za džabe uradim skript doktoring i vratim scenario koji mi se ne dopada nego da ga uzmem samo da bih nešto radio. Radije radim kao pomoćnik u filmu koji mi se dopada nego što bih radio kao režiser filma koji mi se polu dopada. Kroz moje ruke su svih ovih godina prošle gomile scenarija, ali samo tri-četrir su mi se dopala. Ovo je jedan od njih. Privlači me taj izazov, moram priznati. I osećam da sam spreman za njega...“

foto: Promo

Maja Popović objašnjava kako je tekao razvoj i finansiranje projekta: „Od početka razvoja koji je formalno započet 2016. godine, sa projektom Leto kada sam naučila da letim učestvovali smo na mnogim prestižnim internacionalnim radionicama kao i skoro svim marketima koji su usmereni ka sadržajima za decu. Tako je projekat, na primer, 2017. godine učestvovao na forumima/marketima u Amsetrdamu (Cinekid Junior Coproduction Market), Varšavi (Wasraw Kids Film Forum) i Malmeu (Financing Forum For Kids Content). Razvoj projekta je od tada podržan od strane potprograma Kreativne Evrope MEDIA (MEDIA Creativne Evrope) i Filmske mreže Jugoistočne Evrope (SEE Cinema Network). Kvalitet projekta je prepozant i na konkursima Filmskog centra Srbije, a zahvaljujući internacionalnim partnerima podržan je i od strane Hrvatskog audiovizuelnog centra kao i Bugarskog nacionalnog filmskog centra.“

U toku je i proces kastinga za film, a snimanje će biti obavljeno krajem leta ove godine na lokacijama na Hvaru i u Beogradu.

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.