BRAT DR HOMERA, KAPETAN LEŠI, OBRAČUN, UŽIČKA REPUBLIKA: 10 partizanskih filmova po izboru Zorana Jankovića (VIDEO)
Partizanski filmovi, Foto: Printscreen/Youtube, Ilustracija/Espreso.co.rs

FAVORITI KRITIČARA ESPRESA

BRAT DR HOMERA, KAPETAN LEŠI, OBRAČUN, UŽIČKA REPUBLIKA: 10 partizanskih filmova po izboru Zorana Jankovića (VIDEO)

Većinski fokus je na filmovima takođe istinskog velikana srpske i jugoslovenske kinematografije Živorada Žike Mitrovića

Objavljeno: 10:48h

Svakakvih nas ljudi ima, a zapravo ima nas baš onakvih kakvih i treba da nas ima, zar ne?

Ima nas i kontraša, a ima nas i koji koristimo ama baš svaku priliku da skrenemo pažnju na one kojima se divimo, a koji su iz ovog ili onog razloga, više ili manje skrajnjuti. Otud u ovom izboru (umesto očiglednih i lakih izbora u vidu filmova velikog Hajrudina Šibe Krvavca) većinski fokus na filmovima takođe istinskog velikana srpske i jugoslovenske kinematografije, Živorada Žike Mitrovića.

Brat doktora Homera

Mada se nominalno dešava po svršetku završnih borbi u Drugom svetskom ratu, Brat doktora Homera pripada ovom podžanru; Mitrović ovde, pak, znalački prilagođava trope vestern filmova ovdašnjem kontekstu, ne samo na pukopojavnom nivou, već i po opsnovimentalitetsko-naravskih dominatnih odrednica.

Kapetan Leši

Zapravo, najilustrativniji primer Mitrovićeve bravuroznosti u pravljenju tih neodoljivih partizanskih isterna u živopisnom kosovsko-metojhijskom krajoliku jeste ovaj spektak, nošen i neprevaziđenim magnetizmom Aleksandra Gavrića u naslovnoj ulozi.

Obračun

Samo dve godine kasnije stigao je ovaj nastavak Kapetana Lešija koji je, između ostalog, potvrdio ređe zastupanu tezu da je moguće skrojiti dostojanstven nastavak baratajući gotovo istovetnom polaznom građom. Majstori znaju i umeju i to.

Užička republika

Fokusiramo li se prvenstveno na ovdašnje megaspektakle iz Drugog svetskog rata, neizostavno stižemo do (sveukupno gledano) vrlo dobre Užičke republike, koja jeste i istinski spektakl, a u isto vreme problematizuje aksiome sveopšte sloge i prikazuje užitak življenja unutar komune, pa bilo to i u krajnjim neuslovima surovih ratnih dana.

Signali nad gradom

Naprosto, savršenstvo od filma na temu ilegalne borbe i ssubvezivnog delovanja protiv okupatora i saradnika mu; uz to, Gavrić u ovom zasluženom klasiku SFRJ filma nanovo pokazuje neosporan holivudski potencijal.

Dvostruki obruč

I znameniti Nikola Tanhoffer čeka revalorizaciju asvog umeća, dostignuća i značaja od strane novijih pokoljenja filmofila i filmoljubaca, a , osim remek-dela mu, filma H-8, upravo Dvostruki obruč ponajbolje dokazuje unikatnost njegovog rediteljskog i pripovedačkog umeća.

Crveni udar

Premalo se danas i piše i govori o jedinstvenosti Predraga Golubovića, a njegov Crveni udar svakako može da posluži kao sugestivna ilustracija te teze; u ovom je filmu on upečatljivo prikazao egzistencijalnu teskobu pobunjenih rudara Trepče pod jarmom okupacije.

Bombaši

Samo godinu ranije, u Bombašima Golubović je pasrtizanski film elegantno i vešto preveo u vode uspelog ovdašnjeg ekvivalenta francuskom egzistencijalističkom francuskom filmu, sa primesama filmskog eseja, uz to, poigravajući se, što je, imajući u vidu navike i prefrence naše publike, jeste bio rizik, linearnošću naracije.

Opsada

Premda, ako ćemo iskreno, ovo jeste slučaj filma koji je zanimljiviji nego što je kvalitetniji, Opsada u režiji Branka Marjanovića zanimlljiva je i po tome što, potencirajući atmosferu bezizlazne klaustrofobičnosti, anticipira čak i čuveni Napad na policijsku stanicu br. 13 Džona Karpentera, nastalu par decenija docnije.

Gluvi barut

Pred sam sunovrat SFRJ stigao nam je ovaj začudan i ubedljiv dramski spektakl u suverenom rediteljskom izvođenju Bahrudina Bate Čengića; reč je o jednoj od poslednjih istinskih panjugoslovenskih kjoprodukcija i jednoj od retkih ekranizacija proze voljenog Branka Ćopića. A, uz sve to, i zbilja odličan film, neodoljiv u svom mraku i čemeru borbe praktično svih protiv svih.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.