Besplatne tribine i radionice na festivalu Rekonstrukcija
Atmosfera na radionicama, Foto: Marija Konjikušić

najava

Besplatne tribine i radionice na festivalu Rekonstrukcija

Festival će biti otvoren 6. septembra u 19 časova

Objavljeno:

Zajednički imenitelj svih sadržaja Festivala umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“, koji se održava od 6. do 8. septembra u na više lokacija u centru Beograda, jeste njihov edukativni i emancipatorski karakter. Umetnost se neće samo stvarati, već će se o njoj i učiti i razgovarati i to u okviru dve besplatne radionice za decu i odrasle i dve tribine.

Festival će biti otvoren 6. septembra u 19 časova, u UK „Stari grad” događajem koji će obeležiti jubilej – 20 godina od prvog graffiti jam-a u Beogradu, održanog u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“. Biće predstavljena izložba dokumentarnih fotografija i predmeta, a neki od aktera pomenutog kolektivnog crtanja, učestvovaće na tribini „Umetnost je na ulici – 20 godina kasnije“. Kako je došlo do ove akcije, kako je street art uticao na njihov život, a kako na profesije, gde je scena bila tada, a kako izgleda danas, kako društveni kontekst utiče na uličnu umetnost, samo su neka od pitanja o kojima će diskutovati: Nikola Radojčić – Negre (grafički dizajner, koosnivač studija Braća Burazeri), Boris Bulatović – Cobe (osnivač tattoo studija Kobra Deluks), Igor Crnatović – Sub Zero (grafički dizajner). Moderator diskusije biće Marko Krstić, jedan od najaktivnijih grafiti autora sa beogradske scene.

Rekonstrukcija
Rekonstrukcija foto: Ana Danilović

Tribina „Umetnost na putu – emancipatorski potencijal umetnosti u javnom prostoru“ održaće se u istom prostoru u subotu 7. septembra od 18 časova. Sagovornici i sagovornice na ovoj tribini biće umetnici/ce i aktivisti/kinje koji su svoj rad usmerili na javni prostor. Fokusi njihovog delovanja su različiti, ali svi teže integrisanju umetnosti u svakodnevicu svojih lokalnih zajednica i koriste je kao sredstvo kojim se pokreće promišljanje društvenog konteksta u kome deluju.

Sanja Solunac se kroz svoj aktivistički, umetnički i istraživački rad bavi teorijskim i praktičnim aspektima društvene pozicije žene. Tijana Tripković će podeliti svoja iskustva stečena ličnim umetničkim praksama, dok će Milica Grujičić, glumica i jedna od pokretačica inicijative „Lančana reakcija“ govoriti o potencijalu umrežavanja i solidarnih akcija kao polazišta za aktivističko-umetničko delovanje u javnom prostoru. Vladimir Palibrk, pokretač i organizator rezidencijalnog strit art programa, čija je centralna lokacija Pančevo podeliće svoje iskustvo u vezi sa tim kako izgleda kada eminentni međunarodni umetnici/ce na nekoliko nedelja aktivno učestvuju u životu lokalne zajednice.

Digitalna umetnica iz Beograda, Jana Bjelica, održaće radionicu animiranih kolaža u subotu 7. septembra od 17 časova u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“. Inspirisana značajem kreativnog razmišljanja u svakodnevnom životu, došla je na ideju za radionicu na kojoj bi učesnici/ce imali priliku da uz pomoć različitih izazova i igara poboljšaju i razviju veštinu kreativnog razmišljanja.Tokom radionice, učesnici/ce će praviti kolaže sačinjene od raznih isečaka iz novina, časopisa i drugih elemenata, a proces pravljenja kolaža biće zabeležen u formi animiranih GIF-ova. Učešće je besplatno, a broj mesta ograničen. Poželjno je da polaznici/ce ponesu laptop sa sobom. Prijave za učešće šaljite na: jana.bjelica@outlook.com.

Radionica crtanja za decu „Šareni grad” koju vodi Tijana Dimić Antonić iz „Art vizir“ centra, mališanima nudi priliku da „kao veliki” učestvuju u programu festivala. Svaki mural počinje skicom, a baš to je ono čime će se u okviru radionice crtanja najmlađi polaznici i polaznice i baviti. Učesnici/ce će tokom jednočasovne radionice naučiti šta je to mural i napraviti svoje prve skice za radove na zidu.

Radionica se održava u nedelju, 8. septembra od 12 časova u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“, a prijave za radionicu mogu se poslati na: jana@festivalrekonstrukcija.com. Učešće je besplatno, broj mesta ograničen, a prijavljivanje je obavezno. Radionica je prilagođena deci uzrasta od 5 do 10 godina.

Festival umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“ se ove godine održava po drugi put u javnim prostorima na Dorćolu, među kojima je centralna lokacija Pančićev park, kao i u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“ od 6. do 8. septembra pod sloganom koji poziva na zajedničko delovanje – „Ajmo napolje“.

Posle prošlogodišnjeg izdanja festivala u uzbudljivoj zgradi nekadašnje „Beobanke“, umetnički sadržaji „izlaze“ u javne prostore, a ideja organizatorki i organizatora je da umetnost uvedu u svakodnevni život kroz: murale i druge likovne intervencije, instalacije u prostoru, izložbe ulične fotografije, umetničke radove za „udomljavanje“, debatni program, umetnički market, radionice, muzički program, kao i ulične igre iz detinjstva.

BONUS VIDEO: VUDSTOK IZ PRVE RUKE: Sve je bilo haotično, ali nama to uopšte nije bilo važno (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.