10 LEGENDARNIH OSTVARENJA GORDANA MIHIĆA: Po ovim filmovima i serijama ćemo ga pamtiti (VIDEO)
Kultna ostvarenja Gordana Mihića, Foto: Printscreen/Youtube, Dragana Udovičić

povodom smrti velikana

10 LEGENDARNIH OSTVARENJA GORDANA MIHIĆA: Po ovim filmovima i serijama ćemo ga pamtiti (VIDEO)

Prisećamo se nekolicine antologijskih ostvarenja za koja je Mihić pisao scenarija

Objavljeno:
Nikola Marković

Karijera scenariste Gordana Mihića trajala je duže od 50 godina. Tokom tog perioda ovaj plodni stvaralac je radio na tolikom broju kultnih filmova i serija, da ih je teško i navesti u tekstu iole sažetog formata. Mnogi od njih su ušli u kolektivnu svest domaće publike, dok su drugi izvršili i značajan uticaj na evropske filmske stvaraoce, naročito oni koje je Mihić radio zajedno sa Emirom Kusturicom. Njegovi filmovi su pohodili bioskope i svetske filmske festivale, dok su televizijska ostvarenja zabavljala milione gledalaca širom bivše Jugoslavije, i potom Srbije. Povodom njegove smrti, prisećamo se nekolicine antologijskih ostvarenja za koja je pisao scenarija.

ZVIŽDUK U OSAM (1962)

Već prvi scenario Gordana Mihića otišao je u legendu. Film "Zvižduk o osam" danas je najpoznatiji po svojim antologijskim muzičkim numerama i tome što je lansirao pevača Đorđa Marjanovića u orbitu. Bio je to i film koji je na pravi način parirao tadašnjem Holivudu i postavio standarde za komercijalni bioskopski, zabavni film.

KAD BUDEM MRTAV I BEO (1967)

Ponovo u uigranom tandemu sa Ljubišom Kozomorom, Mihić se ovoga puta uključuje u Crni talas te sarađuje sa Živojinom Pavlovićem i na ostvarenju "Buđenje pacova". U ovom filmu pratimo jednog od najlegendarnijih likova domaće kinematografije, Džimija Barku, u ulozi koja je obeležila ranu fazu karijere glumca Dragana Nikolića.

KAMIONDŽIJE/ PAJA I JARE (1972/1973)

U stilski šarolikoj karijeri Gordana Mihića našlo se mesta i za ovu popularnu seriju, pa potom i film u kome je platno dele dva velikana domaćeg glumišta - Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja.

ČUVAR PLAŽE U ZIMSKOM PERIODU (1976)

Verovatno prvi veliki film Gorana Paskaljevića, na kome je Gordan Mihić ovoga puta potpisan kao jedini autor scenarija. Ovo mu neće biti niti prvi niti poslednji put da učestvuje u lansiranju jedne značajne rediteljske karijere, a sa Paskaljevićem će kasnije sarađivati na još nekolicini njegovih ostvarenja.

BALKAN EKSPRES (1983)

Film o grupi sitnih lopova i lutalica prerušenih u muzički sastav "Balkan Ekspres" postoa je veliki jugoslovenski hit, doživeo je potom i nastavak, kao i mini TV seriju. U originalnom filmu po Mihićevom scenariju, reditelj je Branko Baletić, a u glavnim ulogama su Dragan Nikolić, Bora Todorović i Tanja Bošković.

VARLJIVO LETO '68 (1984)

Osamdesete su bile veoma berićetne za Gordana Mihića. Još jedna u nizu saradnji sa Goranom Paskaljevićem iznedrila je i ovaj kultni film, koji će u svesti domaćih ljubitelja filma ostati upamćen po legendarnoj roli Slavka Štimca.

SIVI DOM (1986)

Serija "Sivi dom" imala je izuzetan uticaj tih osamdesetih, zahvaljući verodostojnom prikazu omladine sa margine. U prvi plan su tada došli danas cenjeni rediteljski veteran Darko Bajić, kao i čitava plejada mladih glumaca koje su predvodili Nikola Kojo, Bane Vidaković, Zoran Cvijanović, Mirjana Joković...

DOM ZA VEŠANJE

Kruna dotadašnje karijere Gordana Mihića bila je saradnja sa Emirom Kusturicom, u to vreme već vlasnikom jedne kanske Zlatne Palme i rediteljem u velikom usponu. Za obojicu je to bio veoma značajan film koji ih je ustoličio kao renomirane evropske stvaraoce, i koji će definisati estetiku Kustinih filmova u narednim dekadama.

ZABORAVLJENI (1990)

Još jedna serija i još jedna saradnja sa Darkom Bajićem, na tragu radnje Sivog doma. Odbačena omladina, život dece iz Doma i one koja je zanemarena u porodičnom životu, sjajni mladi glumci Srđan Todorović, Boris Milivojević i Mirjana Joković...bila je to proverena matrica za televizijski uspeh. A ostala je upamćena i naslovna numera grupe Piloti.

CRNA MAČKA, BELI MAČOR

Pre nego što je Kusturicina karijera zašla u "poznu fazu", koju mnogi filmski kritičari ocenjuju kao diskutabilnu po kvalitetu, zajedno sa Mihićem je snimio ovaj veliki bioskopski hit, još jedan koji na urnebesan način tematizuje život Roma. Ovo ostvarenje se ispostavilo i kao odskočna daska za internacionalnu karijeru Neleta Karajlića i No smoking orchestra, koji je za ovaj film napisao hit "Ženi nam se Vukota".

BONUS VIDEO: DANIEL KOVAČ: Ko ima zanat, taj ima čemu da se nada (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Nikola Marković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.