KO JE MISTERIOZNA BABA U CRNOM I DA LI ONA PREDSTAVLJA SMRT? Malo ko je uopšte primetio u "Ko to tamo peva" (VIDEO)
Scena iz filma, Foto: Printscreen/youtube

enigma

KO JE MISTERIOZNA BABA U CRNOM I DA LI ONA PREDSTAVLJA SMRT? Malo ko je uopšte primetio u "Ko to tamo peva" (VIDEO)

U prvoj verziji dramu je trebalo da režira Goran Paskaljević, koji je odustao i tada palicu preuzima mladi reditelj i slikar Slobodan Šijan

Objavljeno:

Gotovo da nema Jugoslovena koji remek-delo Slobodana Šijana iz 1980. godine o putnicima raspalog autobusa koji iz srpske zabiti putuju prema Beogradu u osvit Drugog svetskog rata, nije pogledao bar 10 puta, ne zna skoro sve replike i bar ponekad ih ne iskoristi u svakodnevnom govoru. Međutim manje je poznato da je prvobitno zamišljeno da to bude savremena priča, TV drama od pedesetak minuta. U prvoj verziji dramu je trebalo da režira Goran Paskaljević, koji je odustao i tada palicu preuzima mladi reditelj i slikar Slobodan Šijan koji predlaže da se scenario promeni i da se umesto televizijskog snimi bioskopski film, na šta je Dušan Kovačević rado pristao.

Glavna uloga bila je namenjena Miji Aleksiću, koji je prvog dana snimanja obavestio redakciju Dramskog programa da se ne oseća dobro i da ne može da snima, pa ulogu preuzima Pavle Vuisić. Ulogu njegovog sina, Miška Krstića, Šijan je namenio Bogdanu Dikliću, koga iz matičnog pozorišta nisu pustili na snimanje, pa je naknadno odabran Aleksandar Berček. Ni Dragan Nikolić kao šlager-pevač nije bio predviđen u prvim podelama, ali se ispostavilo da mu je uloga savršeno legla, i da je sjajna posveta Žiki Pavloviću i Džimiju Barki.

Gotovo da nema Jugoslovena koji remek-delo Slobodana Šijana iz 1980. godine o putnicima raspalog autobusa koji iz srpske zabiti putuju prema Beogradu u osvit Drugog svetskog rata, nije pogledao bar 10 puta, ne zna skoro sve replike i bar ponekad ih ne iskoristi u svakodnevnom govoru. Međutim manje je poznato da je prvobitno zamišljeno da to bude savremena priča, TV drama od pedesetak minuta. U prvoj verziji dramu je trebalo da režira Goran Paskaljević, koji je odustao i tada palicu preuzima mladi reditelj i slikar Slobodan Šijan koji predlaže da se scenario promeni i da se umesto televizijskog snimi bioskopski film, na šta je Dušan Kovačević rado pristao. Glavna uloga bila je namenjena Miji Aleksiću, koji je prvog dana snimanja obavestio redakciju Dramskog programa da se ne oseća dobro i da ne može da snima, pa ulogu preuzima Pavle Vuisić. Ulogu njegovog sina, Miška Krstića, Šijan je namenio Bogdanu Dikliću, koga iz matičnog pozorišta nisu pustili na snimanje, pa je naknadno odabran Aleksandar Berček. Ni Dragan Nikolić kao šlager-pevač nije bio predviđen u prvim podelama, ali se ispostavilo da mu je uloga savršeno legla, i da je sjajna posveta Žiki Pavloviću i Džimiju Barki. Snimanje je počelo 4. aprila 1980. i što je prava retkost – sve je išlo redom, od početne pesme, pa nadalje. Dogovoreno je da traje samo 21 (snimajući) dan, zbog čega se radilo i po 20 sati dnevno. Nisu koristili reflektore, pa je ceo film je u smeđim i crnim tonovima. Čak je za noćne scene kao glavno osvetljenje korišćena logorska vatra. Čuveni predeo “negde u Srbiji” glumila je Deliblatska peščara. U većem delu filma na zadnjem sedištu, pojavljuje se baba obučena u crno. U vezi s njom postojale su razne teorije, od toga da predstavlja smrt, da ustvari pazi na prasiće, do toga da je u pitanju maskirani Predrag Preža Milinković, najveći jugoslovenski epizodista. U knjizi Dušana Kovačevića, scenariste filma, baba u crnom detaljno je opisana, čak detaljnije od svih ostalih putnika, tako da je očigledno da je njena uloga bitna. Što je navodno, Šijan jednom prilikom i potvrdio, izjavljujući da baba predstavlja smrt i tragične ratne događaje koji slede. Nastavak u komentaru ⬇️⬇️⬇️⬇️

Objavu dijeli Yugonostalgia - Jugonostalgija (@yugo.nostalgia)

Snimanje je počelo 4. aprila 1980. i što je prava retkost – sve je išlo redom, od početne pesme, pa nadalje. Dogovoreno je da traje samo 21 (snimajući) dan, zbog čega se radilo i po 20 sati dnevno. Nisu koristili reflektore, pa je ceo film je u smeđim i crnim tonovima. Čak je za noćne scene kao glavno osvetljenje korišćena logorska vatra. Čuveni predeo “negde u Srbiji” glumila je Deliblatska peščara.

U većem delu filma na zadnjem sedištu, pojavljuje se baba obučena u crno. U vezi s njom postojale su razne teorije, od toga da predstavlja smrt, da ustvari pazi na prasiće, do toga da je u pitanju maskirani Predrag Preža Milinković, najveći jugoslovenski epizodista. U knjizi Dušana Kovačevića, scenariste filma, baba u crnom detaljno je opisana, čak detaljnije od svih ostalih putnika, tako da je očigledno da je njena uloga bitna. Što je navodno, Šijan jednom prilikom i potvrdio, izjavljujući da baba predstavlja smrt i tragične ratne događaje koji slede.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Yugonostalgia Instagram)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.