Pojavio se do sad neobjavljeni snimak VELVET UNDERGROUND  iz 1969. godine (VIDEO)
Velveti u Dalasu, Foto: Printscreen/youtube

raritet

Pojavio se do sad neobjavljeni snimak VELVET UNDERGROUND iz 1969. godine (VIDEO)

Svirali su na antiratnom protestu u Dalasu

Objavljeno:

Kako izveštava Dangerous Minds, do sad neobjavljivani snimak legendarne grupe rok grupe Velvet Underground, pojavio se na svetlu dana neobičnim sticajem okolnosti. Naime, ovaj video je bio zaturen među "stotinama neobeleženih, neidentifikovanih, ili oštećenih rolni" u arhivi na jednom fakultetu u Dalasu. Zaposleni u toj ustanovi ne znaju kako su došli u posed snimka niti zašto je uopšte snimljen, ali su se predano dali na posao - očistili su rolne i digitalizovali snimak.

Kako se ispostavilo, Velvet Underground su svirali nekoliko koncerata u Dalasu oktobra 1969. godine. To su bili njihovi prvi nastupi na jugu SAD. Negde na sredini aranžmana, odlučili su da učestvuju u lokalnom protestu protiv rata u Vijetnamu. Bio je to relativno malo okupljanje za tadašnje prilike i kontekst - bilo je između 600 i 3.000 posetilaca. Pored Velvet Underground, nastupali su Stone Creek, Velvet Dream, Lu Mičel i Lu Rols.

Na videu u kolor formatu Velvet Underground izvode tri pesme: “I’m Waiting for the Man”, “Beginning to See the Light”, i “I’m Set Free”. Postoje takođe i vidoe zapisi gitariste Sterlinga Morisona kako daje intervju, tokom kojeg on govori o protestima u Njujorku. "U Njujorku vlada ogromna anarhija koje ovde nema", kaže on tom prilikom, hvaleći pacifizam južnjačkih saboraca. Takođe postoji i niz video zapisa bez tona, u kome se vide članovi benda.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Consequenceofsound.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.