APSTRAKTNI IDEAL: Izložba radova Kevina Džeroma Eversona u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
Delo Kevina Džeroma Eversona, Foto: Promo

najava

APSTRAKTNI IDEAL: Izložba radova Kevina Džeroma Eversona u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Otvaranje u petak 24. maja u 19h, a izložba će trajati do 24. juna

Objavljeno:
Nakon hvaljene prezentacije filmskih radova Kevina Džeroma Eversona 2017. godine u galeriji Tejt Modern u Londonu, iscrpnog preseka karijere 2018. u Harvardskom filmskom arhivu i retrospektive u pariskom Centru Pompidu u martu ove godine kao deo festivala Cinéma du réel, ovaj uticajni američki umetnik dolazi, na vrhuncu svoje uspešne karijere, u Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, na samostalnu izložbu svojih radova. Galerijska izložba obuhvata digitalne projekcije, u obliku instalacija, kratkih filmova Kevina Džeroma Eversona snimljenih na 16mm, kao i njegov osmočasovni magnum-opus Park Lanes.
Kevin Džerom Everson jedan je od najznačajnijih i najproduktivnijih filmskih umetnika danas, sa više od 150 filmova i video-radova. Eversonov stil prepoznaje se odmah – u odsustvu stila, u redukciji i pročišćenju stila. Možemo to nazvati antiestetikom, isticanjem u prvi plan postupaka i detalja iz svakodnevice – ali je najvažnije da Everson konstantno istražuje društvene i kulturne uslove u kojima žive američki crnci u 21. veku.
Izložba se realizuje u saradnji kustosa Greg de Kjura sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine uz svesrdnu pomoć kustoskinje Muzeja Mirjane Dušić, Centra za nove medije_kuda.org iz Novog Sada i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Posebna zahvalnost duguje se Galeriji Endrju Kreps (Andrew Kreps Gallery), Picture Palace Pictures i Trilobite-Arts DAC.
Kustos je Greg de Kjur (Greg de Cuir Jr), a kustoskinja iz MSUV Mirjana Dušić.
BONUS VIDEO: MARIJA VUKIĆ & SRĐAN GOJKOVIĆ GILE: Kako je nastao prvi dokumentarni film o ELEKTRIČNOM ORGAZMU (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.