BALKAN AWARDS: Šund ili legitimne zvezde jugoslovenske scene?
Slobodan Ćustić, Foto: Zorana Jevtić

zaplet u bdp-u

BALKAN AWARDS: Šund ili legitimne zvezde jugoslovenske scene?

Ne stišava se bura povodom zakazivanja, pa otkazivanja manifestacije "Balkan awards" u Beogradskom dramskom pozorištu

Objavljeno:

Vršilac dužnosti direktora Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić izjavio je da su otkazali dodelu "Balkan awards", koja je trebalo da se održi u tom teatru 21. februara, da se ne bi stvarala dodatna tenzija, ocenivši da su glumci, koji su bili protiv održavanja dog događaja, svojim postupkom naneli veliku štetu pozorištu.

"Vidim da su mnogi zaboravili, ali me to ne čudi. Mnogi od pobunjenih kolega su bili bebe kad je Oskar popularnosti uspostavljen kao nagrada 1980. godine. U proteklih 30-tak godina se dosta toga promenilo, pa je i ova manifestacija promenila ime u 'Balkan awards', što je i logično, s obzirom na to da odavno nismo SFRJ", naveo je Ćustić u pisanoj izjavi Tanjugu, dan nakon što je otkazana dodela pomenutih nagrada kao epilog nezadovoljstva članova ansambla koji smatraju da "takvom estradnom događaju nije mesto u pozorištu".

Tu nagradu (Oskar popularnosti) je, podseća Ćustić, dodeljivala publika i najveći broj "oskara" je pripao Milovanu Iliću Minimaksu.

Nekadašnji višestruki laureat
Nekadašnji višestruki laureat foto: Printscreen Youtube/Snezana Babic Sneki

"Naravno, tu su i Brena, i Dragana Mirković, koja je trebalo da prisustvuje ovogodišnjoj dodeli, Bajaga, Zdravko Čolić. Zaista velika imena jugoslovenske muzičke scene. Sada je popularno stideti se svog porekla, svoje zemlje, tako nam nameću. Sad to više nisu zvezde, nego kič i šund. Ne mogu da kažem da se slažem, niti da razumem", naveo je Ćustić.

Direktor BDP-a dalje kaže i da se oseća vrlo nelagodno, "kao pripadnik jednog esnafa, gde kolege brkaju pojmove i nazivaju šundom i kičem najveće zvezde naše muzičke scene".

Trebalo je da nastupi i Dragana Mirković
Trebalo je da nastupi i Dragana Mirković foto: Printscreen/Youtube

"Na 'Balkan awards 2018.' trebalo je u Beogradskom dramskom pozorištu da se pojave zvezde uz koje su i oni odrastali, kao što je Željko Bebek, Piloti... ali kolege očito i njihov kvalitet osporavaju, ali ni to me ne čudi, samo ne vidim razlog za toliko ružnih reči. Ipak bi čovek trebalo da zadrži neku formu i samokontrolu, pa makar bio i ljut", smatra Ćustić.

On dodaje da su njegove kolege neupućene i sada su zbog toga mnogi od izvođača i sami iznenađeni ovom reakcijom, koja zaista, kaže, nije primerena.

"Najveća neprijatnost je što su telefoni bili usijani od poziva sa raznih strana, iz Srpske akademije nauka i umetnosti su bili zatečeni, jer je bilo gostiju i iz ove institucije. Uz to, organizatori su pokrenuli tužbu, te zbog raskida ugovora BDP ima dodatni trošak, umesto zarade", rekao je Ćustić.

On je naglasio da su "Ivan Tomić, Paulina Manov, Nataša Marković, Vesna Čipčić, Ljubinka Klarić, Andrej Šepetkovski, Slobodan - Boda Ninković, Ivana Nikolić, Anja Alač, Jelisaveta Orašanin, Marko Živić, Milica Zarić, Vladan Milić, Sladjana Vlajović, Sandra Bugarski, Milan Čučilović, Aleksandar Alač, Jadranka Selec, Jovo Maksić, Pavle Pekić, ukoliko je zaista tačno da su svi navedeni potpisivali tzv. peticiju, naneli ogromnu štetu pozorištu, organizatorima, ali i kolegama.

Dodela "Balkanskih nagrada", najavljena za 21. februar na sceni "Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta, prethodno je izazvala revolt glumaca tog teatra, a zatim je otkazana.

Više od 20 glumaca potpisalo je pismo u kome su naglasili da se iznajmljivanjem prostora za dodelu "Balkanskih nagrada" obesmišljava postojanje pozorišta i njegova misija, da se izneverava pozorišna publika, uz ocenu da je u pitanju manifestacija šunda, kiča i najgoreg ukusa kojoj nije mesto na sceni gradskog pozorišta.

Beogradsko dramsko pozorište
Beogradsko dramsko pozorište foto: Stefan Jokić

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl kazao je da do sporne situacije ne bi ni došlo da je vršilac dužnosti direktora BDP-a konsultovao predstavnika osnivača, u ovom slučaju Sekretarijat za kulturu u vezi s ustupanjem prostora za takvu manifestaciju, uz poruku da "Estradi naravno nije mesto ni u pozorištu, ni blizu pozorišta".

U Ministarstvu kulture je povodom celog slučaja poručeno da oni ohrabruju direktore i upravne odbore ustanova kulture da odgovorno i promišljeno procenjuju sve situacije, i da svoje odluke temelje prevashodno na opšteprihvaćenim etičkim normama i estetskim standardima imajući u vidu obrazovnu i umetničku funkciju tih ustanova, a ne samo ekonomski interes.

Podsetimo da je juče vlasnik licence Balkan awards Dejan Jovanović rekao da ima potpisan ugovor, da će se pojaviti na tonskoj probi 21. februara, i da ukoliko naiđe na zatvorena vrata, slede legalne akcije.

"Već su dobili opomenu pred tužbu, a tužba im kreće sutra, i grupna i pojedinačna i pozorišta. Kako? Oni mogu jednostrano da raskinu ugovor, po raskidanju ugovora, vi imate onda penale, jer vi niste ispoštovali ugovor, ako vi i ja imamo ugovor, a samo vi otkazujete, vi meni treba da nadoknadite štetu. Ja ugovor sa BDP-om imam, i očekujem da me ugoste 21. ako ne žele, plate lepo penale, a ja s parama mogu da idem gde mi je volja, i na Ušće i na Marakanu i u Arenu, a ne da me oni usmeravaju. Pogotovo glumci, ja sa njima nemam ništa, imam potpisan ugovor sa direktorom", rekao je Jovanović.

BONUS VIDEO: NAŠ POSAO JE DA DECU UČIMO DA VOLE BALET: Kineski baletski pedagog Geng Weijie o igri, Srbiji, Aji Jung...

(Espreso.co.rs / Kaleidoskop / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.