UMRO NIKOLA MITIĆ: Ovo je veliki gubitak za Srbiju
Slavni umetnik, rođen 27. novembra 1938. godine u Nišu , preminuo je noćas u 81. godini, Foto: Print Screen Youtube

TUGA

UMRO NIKOLA MITIĆ: Ovo je veliki gubitak za Srbiju

Datum i vreme komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni.

Objavljeno:

Nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, čuveni srpski bariton Nikola Mitić, preminuo je u 81. godini, saopštio je nacionalni teatar.

Kako je saopšteno, datum i vreme komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni. Slavni umetnik, rođen 27. novembra 1938. godine u Nišu, posle završetka srednje škole, postao je član Hora RTB, a potom je upisao Muzičku akademiju, odsek za solo-pevanje. Već posle prvog semestra postaje solista Opere Narodnog pozorišta, a posle godinu dana (1964) njen najmlađi prvak.

Debitovao je u ulozi Valentina u Gunoovom "Faustu", a ubrzo posle toga slede pozivi za gostovanje u zemlji i inostranstvu - Austriji, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, SAD, Turskoj i ŠSR-u. Kako se ističe u saopštenju, oblog, pastoznog glasa, ujednačenog u celom registru, muzikalan, glumački stabilan i ubedljiv, Mitić je dugo godina bio jedan od vodećih jugoslovenskih baritona, a naročito se isticao kao tumač glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama. Posebno upečatljive kreacije ostvario je kao Figaro, Rigoleto, Luna, Onjegin, Magbet, Jago, Nikola Šubić Zrinjski, Simon Bokanegra...

Čuveni bariton nas je napustio u  81. godini
Čuveni bariton nas je napustio u 81. godini foto: Print Screen Youtube

Mitić pripada onoj grupi pevača koji, pored precizno vokalno izrađene uloge, podjednaku pažnju poklanjaju scenskoj interpretaciji. Pored operskog, negovao je i koncertni repertoar. Učestvovao je u izvođenjima vokalno-orkestarskih dela Baha, Bartoka, Britna, Forea, Hendla, Stravinskog, Baranovića, Papandopula...

U želji da pomogne mladim pevačima, 1992. godine, postao je pedagog Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, dodaje se u saopštenju Naorodnog pozorišta. Pre nepuna dva meseca, 27. novembra, povodom njegovog 80. rođendana, u Muzeju Narodnog pozorišta otvorena je izložba "Nikola Mitić - bariton 20. veka" autora Dragana Stevovića.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.