Politička korektnost ili kukavičluk? Lik Indijca Apua izbačen iz Simpsonovih
Jedan od omiljenih likova, Foto: Profimedia

zbog rasnih stereotipa

Politička korektnost ili kukavičluk? Lik Indijca Apua izbačen iz Simpsonovih

Producent Adi Šankar potvrdio je vijest koju je dobio od izvora bliskih najdugovječnijem televizijskom animiranom serijalu.

Objavljeno:

Iz serije je, kako izveštava Consequence Of Sound, izrezan Apu Nahasapimapetilon iz budućih epizoda nakon kontroverze oko rasnih stereotipa koju je pokrenuo Hari Kondabolu prošle godine kratkim dokumentarcem “The Problem with Apu”. Tada je nazvao i i Meta Greninga, kreatora “Simpsona”, običnim trolom kad mu je ovaj odgovorio ‘da živimo u vremenima kad se mnogi vole pretvarati da su uvređeni.”

Vijest o uklanjanju Apua iz serije došla je od producenta Adija Šankara koji je ranije pokušao rešiti “problem s Apuom” skupljanjem sredstava za scenario, u nadi da će ga Fox uvažiti.

“Potvrđeno mi je s više strana da će izbaciti lik Apua. Neće tome pridavati neki veliki značaj ili nešto slično. Jednostavno će ga ukinuti kako bi izbegli kontroverze”, izjavio je Šankar u intervjuu za IndieWire.

U tom intervjuu tvrdi kako su mu izvor bili dvoje saradnika koji direktno rade s kreatorom Metom Greningom. IndieWire je pak došao do Foxa i dobio odgovor kako se Apu pojavljuje u epizodi “My Way or the Highway to Heaven” od 14. oktobra ove godine, no u njoj Apu nije uključen u dijaloge, već se nalazi samo u jednom kadru s ostalim likovima koji se okupljaju oko Boga.

“Ako ste emisija o kulturnom komentaru i previše se bojite komentarisati kulturu, pogotovo kada je ona sastavni dio kulture u kojoj živite, onda ste emisija o kukavičluku”, nedvosmislen je Adi Šankar u intervju, te je dodao: “Nije ovo ni korak napred, ni korak nazad, ovo je jedan veliki korak u stranu. Nakon iščitavanja svih tih divnih scenarija, osećam da smo iskoračili u stranu i da to neće doneti rešenje jer je svrha umetnosti, tvrdim, da nas sve spoji”.

(Espreso.co.rs / Ravnododna.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.