HUBAČ ODGOVARA NA OPTUŽBE: Ostavku sam nudio samo jednom jer je to od mene tražio Savić
Smenjeni v.d. direktor drame, Foto: Nebojša Mandić

slučaj narodnog pozorišta

HUBAČ ODGOVARA NA OPTUŽBE: Ostavku sam nudio samo jednom jer je to od mene tražio Savić

"Ostavku sam tokom protekle četiri godine u pisanom obliku nudio samo jednom, u aprilu prošle godine, jer je to od mene tražio upravnik Savić da bi dozvolio otkazivanje predstave "Velika drama" i zakazivanje generalne probe "Ričarda Trećeg" koja nam je bila neophodna da bi uspešno izveli premijeru",

Objavljeno:

Prenosimo najnovije obraćanje Željka Hubača, povodom njegove smene u Narodnom pozorištu, kao i potonjeg obraćanja Dejana Savića u vezi sa njegovim radom: "U pismu kojim se upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, gospodin Dejan Savić, obraća ansamblu Drame, objavljenom na sajtu Narodnog pozorišta, iznesene su neistine u vezi sa mojim radom kao v.d. direktora Drame. Zato konstatujem sledeće: 1. Ostavku sam tokom protekle četiri godine u pisanom obliku nudio samo jednom, u aprilu prošle godine, jer je to od mene tražio upravnik Savić da bi dozvolio otkazivanje predstave "Velika drama" i zakazivanje generalne probe "Ričarda Trećeg" koja nam je bila neophodna da bi uspešno izveli premijeru. 2. Dejan Savić me je postavio na mesto vršioca dužnosti direktora Drame tako što mi je u avgustu 2014. godine uputio obaveštenje da me premešta sa mesta dramaturga na mesto v.d. direktora Drame, a u tom dokumentu sam upozoren da je pravna posledica odbijanja, po Zakonu o radu, član 172. stav 4, prekid radnog odnosa. 3. Nikada sa gospodinom Savićem nisam pričao ni o povratku na mesto dramaturga, ni o mogućim naslednicima. 4. Savić u pismu tvrdi da se dogovorio sa mnom o profilu repertoara. Nikada sa gospodinom Savićem nisam razgovarao na temu razvoja repertoara, iako sam u više navrata inicirao taj razgovor. Savić je usmeno od mene avgusta 2014. godine tražio da mu dostavim okvirni repertoarski plan za tri godine unapred, koji je on predstavio kao svoj Upravnom odboru kada je prvi put konkurisao za mesto upravnika, o čemu postoji prepiska koju smo tim povodom vodili.

5. Apsolutno je i neistina da sam na 17. sednici Upravnog odbora 13. 03. 2017. dao informaciju koja je navedena u Savićevom pismu. O tome šta sam izneo na toj sednici i zbog čega sam to iznosio, postoje dokumenta u arhivi Pozorišta, što je moguće proveriti. Kao što je moguće proveriti da pomenutog 13. marta 2017. godine nikako nisam mogao da započnem analizu rečenicom "u poslednjih 14 podela..." jer sam do tog trenutka kao v.d. direktora Drame iza sebe imao 12 premijera." On je dalje rekao da pomenutim saopštenjem upravnik Savić želi da skrene pažnju sa osnovnog pitanja - zašto Drama Narodnog pozorišta u jubilarnoj 150 sezoni neće imati premijeru skoro 7 meseci? "Napominjem, po ko zna koji put, da sam pre nego što sam izašao u javnost sa ovim pitanjem i ukazao na sve negativne posledice ovakvog odnosa upravnika i Upravnog odbora prema Drami, isto pitanje postavljao u Pozorištu i da o tome postoji pisani trag (dokument br. 4873, od 8. juna 2018), te da odgovor nisam dobio iako sam insistirao na njemu", završio je Hubač.

Podsećamo, upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić danas je objavio saopštenje u kojem navodi da je Željko Hubač bar tri puta pismeno nudio ostavku zbog sopstvenih propusta, što je on već negirao ranije. Savić je napisao i da su razlozi smene Hubača isključivo umetničke prirode. O svojoj ostavci i slučaju Mirele Krajinović, međutim, nije napisao ni slova. Njega su voditelji tv Prva Srđan Predojević i Jovana Joksimović, kako kažu, u toku 10 dana pozvali 15 puta kod njih u emisiju, što je on odbijao. Na kraju je pristao da dođe danas na Prvu, da bi ipak otkazao gostovanje, rekavši da sve piše u današnjem saopštenju. Ipak, voditelji su mu javno uputili pitanja uprkos tome što se nije pojavio u emisiji.Oni su upitali Savića šta je pravi razlog smene direktora Drame Narodnog pozorišta i da li je razlog njegova neposlušnost. Postavili su mu pitanje i da li će, nakon što je deo zaposlenih u Narodnom pozorištu zahtevao njegovu ostavku, da udovolji njihovim zahtevima i ode. Nakon što su mu uputili i ostala pitanja, naglasili su da oni više neće zvati upravnika Narodnog pozorišta, ali i to da njegove odgovore dalje žele da čuju oni koji traže njegovu smenu i oni koji odlučuju o budućnosti Narodnog pozorišta.

BONUS VIDEO: Espreso na probi grupe Fish in Oil - Vojina Knjižica

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.