OTKRIVAMO KOJU LEGENDARNU SRPSKU PESMU SU NAM MAZNULI AMERI! Posle 104 godine saznajemo ŠOKANTNU STVAR, pesma za boj prepevana u DEČIJU (VIDEO)
Foto: Printscreen

ovo niste znali

OTKRIVAMO KOJU LEGENDARNU SRPSKU PESMU SU NAM MAZNULI AMERI! Posle 104 godine saznajemo ŠOKANTNU STVAR, pesma za boj prepevana u DEČIJU (VIDEO)

Čuvena koračnica "Marš na Drinu", koju je Stanislav Binički komponovao 1914. godine u Kragujevcu ukradena je za besmislenu stvar

Objavljeno:
  • 4

Kompozitor najpoznatije i najomiljenije srpske pjesme bio je sin Hrvata i Njemice. Otac Stanislava Biničkog, Stevan rođen je u Lici i porijeklom je bio Hrvat. U Srbiju je došao 1868. godine, a iz braka sa Marijom, porijeklom Njemicom, 1872. u selu Jasika kraj Kruševca rodio se Stanislav.

Stanislav Binički vodio je orkestar Kraljeve garde i vojni orkestar, a komponovao je "Marš na Drinu" na početku Prvog svetskog rata. Kompozicija je posvećena prvoj pobedi srpske vojske na Ceru 1914. godine i komandantu Milivoju Stojanoviću Brki, koji je predvodio čuveni Gvozdeni puk.

Od kraja Drugog svetskog rata do 1964. u Jugoslaviji je "Marš na Drinu" bio prećutno zabranjen kao dekadentan i nacionalistički, a za javno izvođenje ove pesme išlo se na robiju. Do preokreta dolazi kada je pesma postala hit na Zapadu i to zahvaljujući Ivi Andriću!

Andrić je 1961. u Stokholmu primio Nobelovu nagradu upravo uz zvuke "Marša na Drinu". Pisac je staru, predratnu ploču poneo sa sobom u Švedsku i insistirao da mu nagrada za roman "Na Drini ćuprija" bude uručena uz ovu pesmu. Šveđanima se melodija mnogo dopala, a pesma se munjevitom brzinom proširila po celom svetu.

"Marš na Drinu" su, između ostalih, obradili britanski The Shadows, belgijski The Jokers, švedski The Spotnicks, holandski harmonikaški duo De Kermisklanten, italijanka Franka Sicilijano, južnoafrički organista Čeri Vajner, američki gitarista Čet Atkins... Od domaćih izvođača, svoje verzije kasnije su snimili Točak, Džoni Štućić, Lajbah...

Američki prepev pod nazivom "Little Soldier Boy" snimila je 1964. godine Peti Pejdž, najpopularnija pevačica 50-ih godina u SAD. U njenoj verziji pesme "Drina" je ime za igračku - drvenu figuricu vojnika. U refrenu idu stihovi: "Music, music, swinging and dancing, hopping to the polka band. Hoopla, hoopla, happy is the bride, when everybody takes her by her hand..." Tačnije, prepevana je kao dečija pesma, a pitanje je da li znaju koliko težinu ima ovaj srpski marš!

"Ja ne znam da li ima neka pesma koja može tako da me uzbudi kao ona melodija 'Marša na Drinu', jer sve mi se čini da čujem topot one srpske konjice koja napreduje prema Drini, da čujem onaj zvuk kad se vade sablje", govorio je Branko Ćopić.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media