ŠTA ĆEMO SAD, DA SVIRAMO U KAŠIKE? Srpski muzičari teško podneli krah Gibsona, najpoznatije firme za gitare! (VIDEO)
Gašenje kompanije je muzičarima teško palo, Foto: Zorana Jevtić, AP, Dragan Kadić

uskoro nestaje

ŠTA ĆEMO SAD, DA SVIRAMO U KAŠIKE? Srpski muzičari teško podneli krah Gibsona, najpoznatije firme za gitare! (VIDEO)

Kompanija se nalazi pred bankrotom

Objavljeno: 12:15h
Marija Ivetić

Firma koja stoji iza brenda Les Pol i najvećih muzičara u istoriji rokenrola poput Sleša, Boba Marlija i Karlosa Santane, nakon duge istorije i ogromnog uticaja na rokenrol zvuk, preti da nestane zbog ogromnog duga.

Vest o mogućem gašenju ikone rokenrola pogodila je mnoge muzičare, koji su svoj zvuk izgradili upravo na instrumentima koje je proizvodila ova kompanija, a svoj stav o gašenju ovog brenda izneli su i domaći muzički umetnici.

- To je najstarija i jedina firma koja nema regularne kopije, velika je šteta jer to su gitare koje su stvorile rokenrol. Međutim, u današnje vreme ne isplati se praviti stvari koje vrede i koje traju. Danas se prave gitare da traju godinu dana kako biste kupili posle drugu i "Gibson" u toj konkurenciji verovatno nije mogao da opstane. U Koreji, Kini i Japanu prave jeftine kopije, ali regularne, svi su prešli na tu jeftinu varijantu jer to se bolje prodaje, biznis diktira sve, pa i muziku - kaže Vlada Janković Džet, legendarni roker i radio voditelj koji se preko pet decenija bavi muzikom.

Legendarni Vlada Džet
Legendarni Vlada Džet foto: Zorana Jevtić

Svakako, vlasnicima Gibsona je ova vest posebno teško pala i mnogi se pitaju šta je sledeće što možemo da očekujemo.

- Imam kod kuće Gibsona i on je sinonim za rokenrol. Postoji ona čuvena: "Ako hoćeš da sviraš dobar hard rock, moraš da sviraš Les Pol-a" i nema tu zezanja. Ovo mi zvuči uvertira za nešto mnogo gore. Šta ako počnu da se gase svi redom? Šta ćemo, da sviramo u kašike? - pita se Aca Seltik lider benda “Ortodoks Kelts”, a posebno zabrinjava i činjenica što je "Gibsonku", kako tvrdi muzičar Peđa D Boj, već sada teško nabaviti.

Aca Seltik
Aca Seltik foto: Zorana Jevtić

- Meni je "Fender" omiljena s obzirom da nisam solo gitarista, ali mom drugu gitaristi je "Gibson" i baš je skoro nabavio. Jedva je našao... - priča Peđa.

Međutim, ima i onih koji se nadaju da će ovaj brend izaći iz krize jer stvarno zvuči nemoguće da ove gitare više neće postojati i da nove generacije neće doživeti zvuk koji je on proizvodio.

- Nisam gitarista, ali znam šta ta firma predstavlja. Svi su voleli da imaju "Gibsonku". Neko će verovatno kupiti firmu, ne verujem da će nestati, toliko je to značajna firma da će se verovatno naći neki pametan čovek koji će kupiti kompaniju i nastaviti proizvodnju - ističe kompozitor Kornelije Kovač.

Kornelije Kovač
Kornelije Kovač foto: Dragana Udovičić

Ipak, zbog gašenja "Gibsona" izgleda najviše pati novinar našeg portala:

- Kako da mi ne bude krivo, ako je to stvarno istina. "Izbedačio" sam, Džibson (nikad Gibson, a-ha-ha) je svako ko ima pravo da sebe nazove gitaristom svirao bar nekoliko puta. Možda i najlakša gitara za sviranje, žice su uvek nekako "meke", samo je pipneš, ton izlazi čist kao suza. Nažalost, neki novi klinci za 50 godina neće moći da u svakoj prodavnici gitara probaju, kupe, pipnu ove legendarne instrumente, ali ima u ovome i nešto dobro. Svi drugari koji imaju Džibsona, moći će da ga prodaju jednog dana za ozbiljan keš - zaključuje gitarista grupe Sextasy i novinar Espresa Aleksa Radosavljević.

Nastup Alekse Radosavljevića
Nastup Alekse Radosavljevića foto: Natalija Atanacković

Bonus video

Aca Seltik: Umesto o pivu, sad pevam o čaju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.