STEFAN I VUKAN IZLAZE U PROVOD, A SVETI SAVA BI DA PRIČVRLJI?! Nova epizoda Nemanjića izazvala nevericu (VIDEO)
Druga epizoda serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" razočarala publiku, Foto: Printscreen/youtube

tragikomično

STEFAN I VUKAN IZLAZE U PROVOD, A SVETI SAVA BI DA PRIČVRLJI?! Nova epizoda Nemanjića izazvala nevericu (VIDEO)

Druga epizoda serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" razočarala publiku

Objavljeno:

Večeras je prikazana druga epizoda serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" pod nazivom ''Miroslavljevo jevanđelje''.

Epizoda se odvija za vreme vladavine srpskog velikog župana Stefana Nemanje, u periodu kada je on zaratio sa Vizantijom, nakon smrti cara Manojla Komnina (1180. godine). Radnja epizode prati odnose Stefana Nemanje sa okolnim državama Ugarskom i Venecijom (Mletačkom republikom) njihovim dogovorima oko budućeg saveza kao i kasnijeg početka vojnih dejstva protiv Romejskog carstva.

Takođe, u ovoj epizodi stiče se i uvid u dešavanja na dvoru Stefana Nemanje, tako što se prikazuje privatni život srpske vladarske porodice.

Po reakcijama publike ni druga epizoda nije ispunila očekivanja. Serija je, kao što je već viđeno u prvoj epizodi, prepuna naivne glume i jezičkih anahronizama.

Jezički anahronizmi je svakako nešto što odlikuje ovu seriju. Najviše pažnje svakako je izazvala izjava glumice Dubravke Mijatović, koja glumi Anu Nemanjić. U razgovoru sa svojim mužem Stefanom Nemanjom, ona konstatuje da su njihova deca Vukan i Stefan na ''nekoj zabavi i da sve češće izlaze''. Teško je zamisliti sinove srpskog župana da ''idu u provod'' pogotovo ako se ima u vidu da je reč o 12. veku! U sledećoj sceni možemo i videti Vukana i Stefana na zabavi...

Takođe, na kraju epizode autori "Nemanjića" pokušali su da unesu "malo" humora, ali im to baš nije pošlo za rukom jer je upravo taj humor izazvao zgražavanje publike, jer je složićete se savetovati budućeg srpskog svetitelja, Rastka Nemanjića, da "pričvrlji" nešto nije baš u srednjovekovnom duhu.

Takođe, tu je i izjava izaslanika sa bugarskog dvora koji izjavljuje da je njegov oklop ''težak ako tuč'', a Stefan Nemanja prikazan je kao duhoviti vladar koji zbija šale sa svojim slugama i dvorskim činovnicima. Pogotovo je zanimljivo ikonopisana kapela u Humu, u kojoj se moli Rastko Nemanjić, pošto freske već izgledaju staro. Međutim, najviše pažnje treba posvetiti karakteru glavnih protagonista serije.

Druga epizoda serije 'Nemanjići - rađanje kraljevine
Druga epizoda serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" razočarala publiku foto: Printscreen/youtube

Vukan je prikazan kao ambiciozan mladić, željan slave, nadmetanja i pobeda. Vukan je zaista trebalo da postane naslednik njegovog oca Stefana Nemanje, ali nije sigurno da je posedovao takve osobine.

Kada je Stefan Nemanjić nasledio svog oca verovatno zbog svog braka sa Evdokijom, vizantijskom princezom, Vukan je zaista bio nezadovoljan.

Međutim, to se desilo tek deceniju nakon prikazanih događaja u epizodi. Scenarista kao da je znao unapred kakav će Vukan da bude. Međutim, ako se uzmu u obzir postojeći istorijski izvori, ne znamo sa sigurnošću kakve je on osobine zaista posedovao.

Zanimljiva je ličnost Stefana Nemanje koji je prikazan kao skromni vladar. On neće ni da čuje za kraljevsku krunu, kao da mu je ona na ''dohvat ruke'' i čeka da je prisvoji. Srpskog velikog župana ne možemo smatrati kao skromnog i neambicioznog vladara budući da se borio sa braćom kako bi došao na vlast. Takođe, vodio je ratove protiv Vizantije kao bi uvećao svoju teritoriju.

Takođe, autori "Nemanjića" prikazali su Stefana Nemanju kao neobrazovanog vladara, koji i ne poznaje baš istoriju svojih suseda. Začudio se kada mu je bugarski izaslanik kazao da njegov vladar želi carsku krunu. Bugarski vladari su mnogo vekova pre srpskih smatrali sebe carevima.

Izgleda da Stefan Nemanja nije čuo za Simeona prvog koji se krunisao za cara početkom 10. veka, ili je ekipa koja je radila "Nemanjiće" rešila da potpuno preokrene dinastiju. Ko zna, ako ovako nastave možda do kraja saznamo da je Uroš bio silni, a Dušan nejaki.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.