NEOBIČNA IZLOŽBA U GALERIJI HAOS: Likovi žena OTPOZADI, nasuprot uobičajenim portretima (FOTO)
Foto: Roman Jević

interesantno

NEOBIČNA IZLOŽBA U GALERIJI HAOS: Likovi žena OTPOZADI, nasuprot uobičajenim portretima (FOTO)

Otvorena izložba nam predstavlja umetničku praksu troje umetnika, koji su dobitnici nagrada za prošlu godinu

Objavljeno: 16:50h

U galeriji Haos 21.12 od 20 časova otvorena je izložba crteža umetnika nagrađenih iz fonda Vladimira Veličkovića. I sam umetnik Vladimir Veličković je prisustvovao događaju i razgovarao sa zainteresovanim posetiocima.

Upriličena su istovremeno dva događaja: proglašenje ovogodišnjeg laureata nagrade za crtež i izložba radova troje prošlogodišnjih dobitnika. Ovogodišnji laureat je Petar Mirković.

Otvorena izložba nam predstavlja umetničku praksu troje umetnika, koji su dobitnici nagrada za prošlu godinu: Vladimira Miladinovića, Jovanke Stanojević i Ivane Živić.

Vladimir Miladinović koristi fotografiju kao dokazni materijal i prenosi je u crtački medij. Crteži su rezultat arhivskog istraživanja forenzičkih nalaza i birokratskog materijala iz dnevne štampe, haškog tribunala itd.

Kako naglašava Katarina Konstantinović, istoričarka umetnosti, Miladinović predimenzionira predstavu koja trpi izmene-detalji postaju zamagljeni, crno beli kontrasti izraženiji. Predstave su detalji sa fotografija koje su nastale prilikom istraživanja terena, pejzaži koje su snimili forenzičari.

foto: Roman Jević

Jovanka Stanojević sa svojim likovima žena "otpozadi“, nasuprot uobičajenim portretima. Njeno vizuelno istraživanje nagoveštava ispitivanje onog što ne vidimo a što želimo da vidimo i otkrijemo: lice je skriveno ili se samo nazire profil, a to daje mogućnost za analiziranje drugih elemenata poput kose, pletenice, vrata. Katarina Kostandinović ističe da je takvo prikazivanje zavodljiva moć misterije portreta otpozadi, i da sa su portreti Jovanke Stanojević iskaz smirenosti i intimnosti.

Crteži Ivane Živić predstavljaju skice za njenu seriju radova ljudskih figura koje plivaju u fantastičnim vodenim predelima dekorisanim enterijerima iz sna.Predmet njenog istraživanja je razlomljena forma ljudskog tela koje je u vodi. Boja kojom Živić Ivana eksperimentiše u svojim crtežima nagoveštava izvesna psihološka stanja.

(Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.