NEZAOBILAZNA PRAZNIČNA LITERATURA: Uzmite jednu od ovih knjiga, zavalite se, utoplite i magija može da počne! (FOTO)
Praznici su najlepši uz dobru knjigu, Foto: Profimedia

uživaćete u praznicima uz ove knjige

NEZAOBILAZNA PRAZNIČNA LITERATURA: Uzmite jednu od ovih knjiga, zavalite se, utoplite i magija može da počne! (FOTO)

Knjige koje će vam poboljšati raspoloženje, opustiti vas i uprkos hladnim danima, naterati da uživate u prazničnim čarolijama

Objavljeno: 15:50h

Praznični dani pružiće nam više vremena za čitanje, pa smo vam zbog toga spremili mali podsetnik na knjige sa novogodišnjom i božićnom tematikom, kao podlogu za dobro raspoloženje.

Potrebno je samo da nabavite jednu od ovih knjiga, zavalite se u fotelju ili kauč, pokrijete ćebencetom i uživancija može da počne.

Evo i naših predloga za knjigu koju bismo mi rado čitali pored neke peći ili kamina, dok sneg napolju veje:

Božićna priča (Čarls Dikens)

Škrtog usamljenika, direktora Londonske banke, Skrudža, posećuje rođak koji ga moli da ga pusti sa posla na Božić. On ga pušta, ali uz uslov da mu taj dan neće biti plaćen. Nakon što Skrudž zatvori kancelariju, posećuje ga duh prijatelja Marlija, koji ga surovo suočava sa realnošću... Poznata Dikensova priča koja slika ljudske slabosti i mane, sa snažnom poukom o važnosti prijateljstva, topline i ljubavi za čoveka.

Božićna priča
Božićna priča foto: Promo

Legende o Hristu (Selma Lagerhof)

Čuvene “Legende o Hristu” švedske Nobelovke u skandinavskim zemljama tradicionalno se čitaju naglas tokom božićnih praznika.

Legende o Hristu
Legende o Hristufoto: Promo

Bajka o jelki (Hans Kristijan Andersen)

Alegorija o čovekovoj nesposobnosti da uživa u sadašnjosti kroz priču o sudbini jedne božićne jelke, iz pera jednog og najmaštovitijih bajkopisaca svih vremena.

Bajka o jelki
Bajka o jelkifoto: Promo

Koliba (Vilijem Pol Jang)

Šestogodišnja Misi, najmlađa kći Mekenzija Alena, oteta je za vreme porodičnog letovanja, a dokazi da je verovatno svirepo ubijena pronađeni su u napuštenoj kolibi duboko u divljini Oregona. Četiri godine kasnije, usred svoje Velike tuge, Mek dobija sumnjivu poruku, kojom ga neko, naizgled Bog, poziva da sledećeg vikenda dođe u tu kolibu.

Uprkos zdravom razumu, on u mračno zimsko popodne stiže do kolibe i vraća se u svoj najgori košmar. Ono što će tamo zateći zauvek će ga izmeniti.

Koliba
Kolibafoto: Promo

Božić Herkula Poaroa (Agata Kristi)

Badnje je veče. Cela porodica Li ponovo je na okupu. A onda se kućom prolama zaglušujuća lomljava nameštaja, nakon koje se začuje stravičan samrtnički krik. U svojoj sobi na spratu, stari despot Simion Li leži u lokvi krvi, preklan.

Ali kada Herkul Poaro, koji se zatekao u blizini jer je došao da provede božićne praznike kod prijatelja, ponudi pomoć, u kući ne zatiče tugu i bol, nego sveopšte podozrenje i sumnjičavost. Izgleda da je svako imao neki svoj razlog da mrzi starca...

Božić Herkula Poaroa
Božić Herkula Poaroafoto: Promo

Poslednja nova godina (Nikolo Amaniti)

Ovo zanimljivo delo koje sam autor naziva "horor komedijom" poštuje jedinstvo vremena i mesta (Amaniti nam opisuje poslednjih nekoliko sati dočeka Nove godine u dve zgrade stambenog kompleksa "Ostrva" na periferiji Rima).

Pisac nas najpre upoznaje sa svim dešavanjima u dve zgrade, a potom vešto spaja sudbine najrazličitijih stanara i njihovih gostiju. S primicanjem "najradosnijeg trenutka u godini" sudbine junaka se sve više ukrštaju, a priča postaje sve dinamičnija i interesantnija.

Poslednja Nova godina
Poslednja Nova godinafoto: Promo

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.