NE PROPUSTITE: Izložba slika našeg najpoznatijeg umetnika Vladimira Veličkovića u Galeriji Rima
Foto: roman jević

POSETITE IZLOŽBU

NE PROPUSTITE: Izložba slika našeg najpoznatijeg umetnika Vladimira Veličkovića u Galeriji Rima

Jedan od glavnih motiva njegovih slika je gavran, koji u našem narodu simbolizuje pticu zloslutnicu

Objavljeno:

U toku je Izložba slika našeg najpoznatijeg umetnika Vladimira Veličkovića u Galeriji ,,Rima“ u Pariskoj ulici...

Slike su različitih formata. Na svim radovima dominira siva boja. Košmarni jezivi prizori kataklizme: leševi vezanih ruku, raspeća u mrklom mraku, gavran koji kljuje nepomično telo. Jedan od glavnih motiva njegovih slika je gavran, koji u našem narodu simbolizuje pticu zloslutnicu.

Šta se krije iza zabranjenih tema i neprijatnih tajni srpskog i jugoslovenskog stripa?

U pozadini se nazire crvena vatra, požar u mrklom mraku. Na drugim radovima se vide gavranovi u magli. Kako ističe Nevena Martinović, istoričarka umetnosti, slika ,,Raspeće sa Izenhajmskog oltara“, nemačkog srednjovekovnog slikara Matijasa Grinevalda, ostavila je jak utisak na Veličkovića.

foto: roman jević

Centralna figura razapetog mučenog Hrista je postala jedan od najviše reinterpretiranih motiva u Veličkovićevom slikarstvu. Još jedan motiv sa Raspeća predstavlja izvor nadahnuća u Veličkovićevom slikarstvu, to je šaka probodena klinom, dlan obliven krvlju. Taj prizor probušene zgrčene ruke definiše bol, agresivnost i nasilje čoveka nad čovekom, zaključuje Nevena Martinović.

foto: roman jević

Vladimir Veličković diplomirao je na arhitektonskom fakultetu u Beogradu davne 1960.godine. Bio je saradnik majstorske radionice Krsta Hagedušića u Zagrebu, nakon čega je priredio prvu samostalnu izložbu u Beogradu 1963. Nakon dobijanja nagrade za slikarstvo na Pariskom Bijenalu 1965, seli se u Pariz u kome i danas živi. Radio je kao profesor na pariskoj Nacionalnoj školi lepih umetnosti.

Član je srpske akademije nauka i umetnosti, član Academie des beaux arts institute de France; član je Makedonske akademije nauka i umetnosti. Osnovao je fond za crtež ,,Vladimir Veličković“ iz koga se nagrađuju najbolji mladi srpski umetnici. Nosilac najvišeg francuskog odlikovanja u oblasti kulture i umetnosti i ordena francuske legije časti.

foto: roman jević

(Espreso.co.rs/Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.