Preminuo Mileta Radanović (VIDEO)
Foto: Printscreen

veliki zaljubljenik u narodnu umetnost

Preminuo Mileta Radanović (VIDEO)

Nastupao je na brojnim festivalima, saborima i manifestacijama narodnog staralaštva širom Srpske, Srbije i Crne Gore sa kojih je redovno donosio priznanja

Objavljeno:

Narodni guslar i majstor dvojnica iz Foče Mileta Radanović preminuo je u 73. godini.

Radanović, koji je rodom iz Meštrevca kod Foče, bio je veliki zaljubljenik u narodnu umetnost, a gusle i dvojnice svirao je od ranog detinjstva.

Snimio je više guslarskih singl ploča, kaseta i CD-ova, a nastupao je na brojnim festivalima, saborima i manifestacijama narodnog staralaštva širom Srpske, Srbije i Crne Gore sa kojih je redovno donosio priznanja.

Višestruki je prvak Balkanskog sabora frulaša na Palama.

Nakon Učiteljske škole u Foči, završio je Pedagošku akademiju u Sarajevu, a radni vek je proveo kao učitelj i nastavnik u Beriču kod Goražda i u Foči.

Radanović je pisao epsku poeziju i objavio je zbirke "Guslarske teme" sa 18 njegovih pesama, "Kanjon Tare" u kojoj je sabrao epske i druge pesme, rodoslov porodice, šale, dosetke i jezičke lokalizme iz zavičaja, a u trećoj knjizi "Kanjon Tare dva" objedinio je pesme iz prve dve knjige sa 15 novih pesama.

Sahrana Milete Radanovića je sutra u 14.00 časova na groblju Barakovac, a sat ranije biće služeno opelo u Hramu Svetog Save.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.