Vreme kad gradovi oblače evropsko odelo u Istorijskom muzeju Srbije: Gradovi u pokretu - postosmansko nasleđe!
Foto: roman jević

zavirite u duše starih gradova

Vreme kad gradovi oblače evropsko odelo u Istorijskom muzeju Srbije: Gradovi u pokretu - postosmansko nasleđe!

Nekad ćete biti sigurni da gledate zgradu u centru Beograda a ustvari gledate u prizor sa istanbulskih ulica

Objavljeno: 16:45h

Belo svetlo u klubu Narodnog pozorišta! Simbioza slikarstva i fotografije vas doziva! (FOTO)

U toku je zanimljiva postavka ,Gradovi u pokretu-postosmansko nasleđe" u Istorijskom muzeju Srbije. Samim ulaskom u muzej posetioci vremeplovom otplove u dvadesete i tridesete godine prošlog stoleća.

Fotografije prikazuju četiri grada: Beograd, Istanbul, Sarajevo i Ankaru. Gradovi su smešteni u dve nove države nastale u periodu između dva rata: kraljevini SHS (Jugoslaviji) i republici Turskoj. U novim državama i starim gradovima su se još mogli videti ostaci Osmanskog carstva-od građevina do načina života. U tom periodu ti gradovi oblače evropsko odelo i njihovi stanovnici odbacuju orijentalne manire. O svemu svedoče fotografije koje nam ukazuju na sličnosti i razlike između gradova, mada nekad ćete biti sigurni da gledate zgradu u centru Beograda a ustvari gledate u prizor sa istanbulskih ulica.

foto: roman jević

Fotografije su sistematizovane u pet celina: 1.Centar grada; 2.Narod i kult tela 3.Odevanje i društvene klase 4.Dokolica i druženje i 5.čaršija.

foto: roman jević

Razgledanje je zamišljeno kao mala igra za posetioca: ispod svake izložene fotografije nalazi se samo broj koji pročitate i zatim pogledate u katalog u kome se nalazeli opis fotografije i ime autora.

foto: roman jević

Izložba je nastala kao rezultat istraživanja projekta SIBA, koje je sprovedeno pri Univerzitetu u Bazelu i koje je finansirala Švajcarska fondacija za naučna istraživanja.

foto: roman jević

Autorka projekta i kustos je dr Nataša Mišković.

Postavka će trajati do 28. januara 2018.

foto: roman jević

(Espreso.co.rs/ Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.