MINJA BOGAVAC: Fali nam samo Sterijina nagrada za padanje u nesvest u kadru iza Vučića!
Foto: Ivan Božić

ESPRESO Intervju

MINJA BOGAVAC: Fali nam samo Sterijina nagrada za padanje u nesvest u kadru iza Vučića!

Scenaristkinja i dramaturg u intervjuu za naš portal govori o novoj predstavi, saradnji s Kokanom Mladenovićem, aktuelnoj političkoj situaciji i cenzuri
Objavljeno:

Radnja predstave "Jami Distrikt" smeštena je u mesto Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Možeš li nam reći nešto više o predstavi i odakle ideja da radnju priče smestiš u taj kontekst?

- Marko Grubić, koji je producent i kompozitor u ovoj predstavi i ja smo počeli da se bavimo ovom temom, zapravo temom nacije i definicijom toga šta je nacija još pre godinu dana. Imali smo međufazu kad su Aleksandra Janković i grupa VROOOM izveli performans "Nacija" koji je, na neki način, četrdesetpetominutni koncert pesama na temu nacije.

Dugo smo bili u istraživačkom procesu i bavili smo se konkretnim definicijama toga šta je uopšte nacija i šta je pojam oko koga je organizovano naše društvo i svi ga podrazumevamo, iako zapravo o tome vrlo malo znamo. Malo znamo i o tome koji su sve činioci nacije kao konstrukta, kada je ona nastala... Nakon tog performansa u proces se uključio i Kokan Mladenović. Gledajući naš rad, prva stvar koju nam je Kokan rekao bila je: "Sve ste vi to lepo definisali, to je niz monologa, ali da bismo uradili predstavu potreban je neki događaj”. Inspirisali smo se jednim događajem koji se nije desio kod nas, ali se jeste desio u Evropi kad je neandertalac pronađen u glečeru između Italije i Švajcarske, pa se tu pokrenuo spor čiji je on. Onda smo se zapitali da li postoji takvo mesto koje bi se nalazilo na nekoj tromeđi na Balkanu i šta bi se desilo kad bi tu bilo neko takvo otkriće.

foto: Promo

Ova predstava je zbog toga neka vrsta lažnog dokumentarca jer počinje jednim događajem koji se zapravo nije nikada dogodio i on je, da kažemo, izmišljen. Kasnije u predstavi je sve pravo i svi društveni mehanizmi se vrlo uverljivo i vrlo realistično odnose prema nekom otkriću koje bi trebalo da bude naučno važno kao najstarije paleolitsko naselje na svetu, a za nas naravno postaje povod za novi rat. Volim stalno da kažem da je to predstava u kojoj je Breht sreo Monti Pajtona, ali zanimalo nas je da uvođenjem nerealnog elementa pokažemo koliko je pojam nacije duboko apstraktan i besmislen. Tu se prepoznaju sve fraze, prepoznajete sve načine na koje se u različitim sferama društva odnosimo prema nacionalnom pitanju, samo vam ta teritorija nije poznata i pitate se gde je selo Jamena i zašto je to sad odjednom vaš duhovni zavičaj, kako vam ova predstava implicira. Kad već pričamo o mestu Jamena, o njemu je vrlo teško saznati bilo šta osim da je žestoko stradalo u poplavama i da se zaista nalazi na tromeđi, zbog čega su i stradali društveno. Kažu da su nekad imali 16 kilometara do pijace, sad imaju 86 kad moraju da pređu preko svih granica. To nije neko turističko mesto, ali moja sledeća destinacija gde želim da odem u životu je svakako Jamena.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.