PREMINULA VELIKA LEGENDA! Nije imala šanse protiv RAKA MOZGA
Ilustracija, Foto: Godong / robertharding / Profimedia

tuga

PREMINULA VELIKA LEGENDA! Nije imala šanse protiv RAKA MOZGA

Dijagnostikovan joj je rak mozga 2018. godin

Objavljeno:

Džez kompozitorka i pijanistkinja, koja se proslavila avangardnim radom u polju ovog muzičkog žanra, umrla je od raka mozga, saopštio je dugogodišnji partner i muzički saradnik Blejove Stiv Svolou.

Širok je dijapazon koji je tokom višedecenijske karijere „pokrila“ Karla Blej, od prijemčivih klavirskih kompozicija, kakva je „Lawns“, i danas hit na striming servisima, do čuvenog trostrukog albuma iz 1973. godine, svojevrsne džez-rok opere „Escalator Over the Hill“, u kojem su joj pomogli Linda Ronštat, basista Krima Džek Brus i Pol Džons iz Manfreda mena.

Karla Blej, kako podseća „Gardijan„, rođena je kao Lovela Mej Borg u Ouklendu, u Kaliforniji 1936. godine. Klavir je naučila da svira kad joj je bilo tri godine. Međutim, školu napušta s 14 godina i počinje, iako maloletna, da radi kao pijanistkinja u džez klubovima.

Pre nego što će postati punoletna seli se u Njujork i počinje da radi kao prodavačica cigareta u džez klubu “Birdland”, ali radila je još nešto…

– Ja sam bila ta koja je slikala tebe i tvoju devojku za stolom kao podsećanje na to da si tamo bio sa nekim ko nije tvoja žena. Ali, jedva da sam nešto uspevala da prodao jer sam slušala muziku – sećala je Blejova, koja je u tim danima upijala muziku Majlsa Dejvisa, Džona Koltrejna, Kaunta Bejzija…

Kad je upoznala pijanistu Pola Bleja, venčala se s njim 1957. godine i zajedno su se vratili privremeno u Kaliforniju. Komponovala je muziku za supruga, ali i losanđelesku grupu u kojoj su bili Ornet Kolman i Don Čeri.

Međutim, bračni par se ponovo vraća u Njujork, a Karkla postaje deo tamošnje fri-džez scene.

– Želela sam da promenim ceo ustaljeni sistem koji je postojao, ne samo u džezu, već u svetu muzike – govorila je Karla.

Bila je ključna osoba u Udruženju džez kompozitora, koje se borilo za bolje radne uslove za muzičare. Bila je deo i politički angažovanog Liberation Music orkestra, koji je predvodio Čarli Hejden.

Bitlsi su je ponukali da istraži fuziju popa i roka s džezom. Potpisala je muziku za debi album Nika Mejsona iz Pink flojda i sarađivala s Robertom Vajatom. Kad se razvela od Bleja, zadržavši pride njegovo prezime, udala se za trubača Majkla Mantlera i s njim dobila ćerku Keren.

Nakon smrti Čarlija Hejdena 2014. godine predovila je Liberation Music orkestar, a istoimeno radila s big bendom koji je nosio njeno ime. Od kraja sedamdesetih objavila je niz solo izdanja za nemačku etiketu ECM, a poslednji, uz saradnju s Svolouom i Endijem Šepardom, „Life Goes On“ 2020. godine.

Dijagnostikovan joj je rak mozga 2018. godine. Tada je rekla:

– Ponekad ne znam odgovor na pitanje, pa mislim da se desila neka greška, jer od operacije više nemam savršen sluh…

Gostovala je svojevremeno Karla Blej i u Beogradu, u Sava centru.

02:11

ČOVEK KOJI JE BIO U DRUŠTVU ĆERKE EVE RAS NEPOSREDNO PRED NJENU SMRT: Video sam da nešto nije u redu po jednoj stvari

(Espreso/Novas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.