MLADI TATAR IZ RUSIJE JE GLEDAO U KAMERU S TUGOM U OČIMA: A onda je uradio nešto što je PROMENILO ISTORIJU! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/Jkirchner314

gospodar plesa

MLADI TATAR IZ RUSIJE JE GLEDAO U KAMERU S TUGOM U OČIMA: A onda je uradio nešto što je PROMENILO ISTORIJU! (VIDEO)

Priča o jednom od najboljih baletana koji je bio uzor velikim baletskim imenima i generacijama dece koje su zbog njega požele da se bave plesom
Objavljeno:

U Parizu njegovi nastupi su oduševili publiku i ktritičare. Francuski novinar, Oliver Merlin, napisao je:

"Nikada neću zaboraviti njegov ulazak na pozornicu i njegov mačiji način održavanja ravnoteže. Nosio je belu lentu preko ukltramarinskog kostima, imao je velike divlje oči i upale obraze pod turbanom ovenčanim perjem..."

S obzirom na to da je prekršio pravila migracione politike, nadgledali su ga KGB agenti koji su želeli da ga vrate u Sovjetski savez. Nakon što su bezuspešno pokušavali da ga na prevaru vrate u Moskvu, odlučio je da traži azil i ostane u Parizu.

STIŽE SRPSKA VERZIJA IGRE PRESTOLA: Pogledajte najavu za seriju Nemanjići! (VIDEO)

Sovjetske vlasti su vršile pritisak na njegove roditelje i njegovog učitelja pleda da mu pišu pisma kako bi se vratio, ali i to je bilo bezuspešno.

Iako je godinama pisao molbe vlastima da mu dozvole ulazak u zemlju kako bi posetio majku, to mu je dozvolio tek Mihail Gorbačov 1987. kada je ona bila na samrti.

Nurejev je jednom priliko rekao:

"Ja pristupam igri iz potpuno različite persprektive od onih koji počnu da plešu u osmoj ili devetoj godini. Oni koji uče od početka nikada ništa ne preispituju".

Nurejev je ostao upamćen među saradnicima i prijateljima kao veoma žustar i nestrpljiv, ponekada i agresivan mladić koji nije trpeo autoritete.

Pažnju je privlačio i brojnim ljubavnim aferama, sa balerinama, ali češće baletanima pa se dosta spekulisalo oko toga da li je bio homosekulac ili biseksualac.

Jedan od njegovih partnera bio je poznati danski plesač, Erik Brun. U jednom intervjuu Nurejev je izjavio da je silno želeo da ima sina i da pomenuo je Nastasju Kinski sa kojom je želeo da odgaja dete. Ti planovi se nikada nisu ostvarili, a baletan je 1984. saznao da ima AIDS.

Mihail Barišnjikov je u jednom intervju rekao za Nurejeva da je on bio neobičan čovek, instiktivan, inteligentan, stalno znatiželjan i neverovatno disciplinovan.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.